Politiet trodde først det var snakk om en vanlig omat som seilte ned elven, før de oppdaget at det faktisk dreide seg om kommunens valgomat.

Innbyggerne i Smevold kommune har blitt hardt rammet av uværet «Hans». Da Smeelva denne uken gikk over sine bredder, har den forårsaket store materielle skader. 

Onsdag morgen ble det meldt om at vannmassene hadde tatt med seg et kjøpesenter og tubaen i skolekorpset, og på fredag fikk smevoldingene enda en sjokkbeskjed: 

– Ja, jeg kan bekrefte at kommunens valgomat ble tatt av elven oppe i området rundt Smeåsen, sier ordfører i Smevold, Asgeir Hustad (Ap) til 5080.no.

– At dette skjer så tett opp til valget, skaper store demokratiske utfordringer i kommunen. 

Ekstremt viktig

Han peker på at valgomater er en hjørnestein i demokratiet. 

– Valgomaten er ekstremt viktig i Smevold, som alle andre steder. Nå frykter jeg at velgerne selv lese må aviser, se på debatter og gjøre opp sin egen mening, noe som er en veldig udemokratisk måte å gjennomføre valg på.

Store forskjeller

Valgforsker Birgitte Smestad Fjørtoft er bekymret for lokaldemokratiet i Norge etter flommen. Mange valgomater har nemlig blitt ødelagt eller fått store vannskader som følge av «Hans».

– Uværet viser hvor skjørt demokratiet er mange steder i landet. I de store byene har de flere valgomater, mens småkommuner ofte bare har en, forteller hun.

Hun peker på at situasjonen ble enda vanskeligere etter at den forrige regjeringen besluttet å slå sammen flere små-valgomater. 

– Dessuten tar altfor få unge velgere valgomater. Dette er et problem som bare blir forsterket nå som mange må ta båt for å komme seg til nærmeste valgomat. 

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: