(Foto: Rochelle Hartman)
(Foto: Rochelle Hartman)

– Nærmer oss heltidsforelderen.

Til tross for at det er bred politisk enighet om fulltidsstudenten, økte regjeringen studiestøtten med bare noen hundrelapper i måneden i årets budsjett.

– Jeg hadde virkelig håpet på en forbedring, men ble veldig skuffet. Jeg kan nok fremdeles ikke slutte som servitør på kveldene, sier Berit Persen, som er mor til en studerende datter.

Persen viser til at det er helt nødvendig å jobbe ved siden av jobben, for å dekke husleie, strøm og mat for datteren.

– Nå har jeg lite overskudd og energi til å gjøre ting som studentforeldre skal gjøre. Tenk, jeg har faktisk ennå ikke vært på hybelbesøk når det ikke passer. Jeg hadde håpet å få det gjort til sommeren, men jeg vet ikke nå hvilken sommerjobb jeg vil få.

Persen er ikke alene. Kari Wold er mor til en student ved NTNU, og forteller at ekstrajobben gir mindre tid til å bekymre seg for gutten sin.

– Jeg bruker nesten all tid på å få endene hans til å møtes. Det er jo klart at jeg får en del nyttig erfaring av å jobbe på Shell i helgene, men jeg skulle gjerne hatt fri i romjulen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarer prioriteringene. Han mener det er viktig at studenter oppretter nære forbindelser med sine foreldre, siden det er disse foreldrene som senere skal hjelpe dem ut i boligmarkedet.

– Denne regjeringen satser på høyere utdanning. Det gjør vi ved å beholde de mange foreldrene som finansierer utdanningen i Norge. Jeg synes vi har kommet langt på veien mot målet om «heltidsforelderen». Det vil si foreldre som er foreldre for barna sine hele tiden, hele livet.