(Foto: Finansministerens Instagram-konto)
(Foto: Finansministerens Instagram-konto)

Får kritikk.

Finansminister Siv Jensen har måttet tåle kraftig kritikk etter at hun stilte opp i indianerkostyme på Finansdepartementets temafest. Nå viser det seg at Jensen ikke var alene.

5080.no kjenner til at FrP-lederen på forhåd handlet med den kyniske karnevalsindustrien.

– Karnevalsbutikker tjener millioner på å latterligjøre sårbare grupper. I flere år har de gått løs på dem som ikke kan snakke for seg, f.eks. kaniner, vampyrer og sjørøvere, forteller professor i kulturvitenskap, Berit Moen til 5080.no.

Norske etterkommere av sjørøvere skriver på sine nettsider at «salget av sjørøverkostymer er en hån mot skjørbuken og sodomien som våre forfedre ble utsatt for gjennom århundrer».

De får støtte fra Amy, leder av foreningen Gorillaer i Norge.

– Det oppleves krenkende, men jeg er ikke utviklet nok til å redegjøre mer for mitt standpunkt.

En kilde i Festmagasinet Standard i Oslo, sier til 5080.no at han i flere år har forsøkt å ta inn realistiske sykepleieruniformer i butikken, men at ledelsen har satt foten ned hver gang. Det får Sykepleierforbundet til å reagere.

– Karnevalsindustrien tegner et unyansert bilde av sykepleiere. Det er klart at det finnes noen sexy sykespleiere i Norge, men mange ser også helt normale ut. Kostymene er respektløse mot alle de katetene vi har satt gjennom historien.

SKAM-skuespiller Ulrikke Falch hevder det ikke er noe morsomt ved måten karnavlsindustrien framstiller grupper i samfunnet på.

– Hva er morsomt ved å framstille indianere, psykisk syke professorer eller gresskar på en feil måte? Det som er morsomt, er å framstille dem på en korrekt måte.