Familie: – Vi burde sett signalene.
– Hun var så motivert og positiv til å ta fatt på arbeidet da hun var her mandag morgen. Det virker nesten ufattelig at hun har havnet utpå igjen, sier Vidar Frøistein, redaksjonssjef i avisa Nordlys.
Frøistein er sjef for “Hanna” som etter to dager på jobb i forrige uke, dro på ferie igjen. Tilbake sitter en arbeidsplass og familie i sjokk.
Far til “Hanna” klarer ikke la være å klandre seg selv.
– Vi burde sett signalene, men hun var så flink til å overbevise oss om at hun hadde kontroll. Vi tenkte ikke på det som et problem i fellesferien, selv om hun gjennomførte opptil to siestaer om dagen, sier hennes far som ønsker å være anonym, og ikke ønsker seg et pseudonym.
Spesialist på ferieproblemer, dr. Alfred Dingsør, mener at siestaer ikke er problematisk i seg selv, men kan bli et problem når de får styre hverdagen.
– Dette ser vi f. eks. i “Hannas” tilfelle, hvor hun vente seg til å starte dagen med en siesta. Hvis du mistenker at noen har ferieproblemer, bør du raskt kontakte nærmeste turistkontor for å få utlevert en sjekkliste.
Her er de viktigste punktene på turistkontorets sjekkliste, ifølge Dingsør:
– Kontroller om vedkommende er flink til å lade opp batteriet på telefonen.
– Legg merke sittestilling: Hvis man f. eks. sitter på en restaurantstol som om den var en strandstol, bør varsellampene blinke. Dette kan nemlig være tegn på en harmonisk sjel.
– Sjekk alltid øynene. Ferieavhengige kan være ganske kreative. Mange kapper bordtennis-baller i to, og tegner en pupill på hver halvdel som plasseres over øynene, for å gi inntrykk av å være lys våken.
Far til “Hanna”, som har sendt ut en bekymringsmelding til alle Tromsøs reisebyråer, mener det offentlige må tilby et feriesubstitutt til de mest trengende:
– En diett bestående av reker, grillmat og iskrem, kan hjelpe noen til å leve et tilnærmet normalt liv. Rundt må man selvsagt også ha på plass et sterkt nettverk som hele tiden minner den avhengige om verdien av et kjedelig hverdagsliv.