(foto: flickr.com/sophiadphotography)
Kjetsti Pedersen liker ikke den gulgrønne smevoldbunaden. (foto: flickr.com/sophiadphotography)

– Smevoldbunaden er heslig.

I en leilighet på Adamstuen i Oslo holder Kjersti Pedersen (26) på med de siste forberedelsene med bunaden før hun skal ut og feire 17. Mai. Strålende sol og 18 grader er ifølge Pedersen perfekt bunadsvær.

– Jeg synes det er veldig fint med tradisjoner, og er stolt over stedet jeg kommer fra. Derfor går jeg med bunad, for å si at Smevold er den fineste plassen på jord. Bare synd at smevoldbunaden er jævlig stygg, sukker Pedersen, mens hun stryker bunadsblusen.

Helt siden hun fikk bunaden til konfirmasjonen, har Pedersen ønsket hun kunne være stolt av å komme fra en annen verdens fineste sted.

– Denne gulgrønne og heslige bunaden er håndsydd av min bestemor. Hun var verdens beste bestemor og kunne alle de elendige håndverkstradisjonene i området her. Se her, dette er de flotteste, ufyselige stingene du kan tenke deg!

Kvinnen som har hele sin familie fra Trøndelag, har lenge trodd at hun bare kunne gå med smevoldbunad. Nå viser det seg at hun til neste år kanskje kan bruke en bunad fra et annet sted i landet.

– Bestefaren min tjenestegjorde på østfronten under andre verdenskrig. Hvis jeg klarer å spore opp hvor i Norge massegraven hans ligger, vil det teknisk sett gi meg en tilhørighet til stedet, og jeg kan bruke dets bunad.