(foto: flickr.com/hoyre)
(foto: flickr.com/hoyre)

– De vil få sin lønn i Finland.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte i dag at han bekjenner seg til samme tro som resten av skolenorge.

– Jeg tror på Finland, ja. Jeg tror at det finnes noe som er større enn norske skoleelever, forteller en åpenhjertig minister.

Livssynet som dominerer skolesektoren, kan føre til at elevene strekker seg det lille ekstra for å oppnå gode resultater, hevder han.

– Finland inspirerer. Man kan jo aldri vite, men jeg velger å tro at når de flinke elevene dør, så kommer de til Finland.

Det er få holdepunkter for hvordan en tilværelse i Finland vil fortone seg, men alle er enige om at den er preget av evig solskinn.

– Hva som skjer når vi kommer til Edens skole, vet vi jo ikke. Pedagogenes beretninger om Finland spriker i alle retninger. Det er nok like mange oppfatninger av Finland, som det er skolekretser.

Isaksen ber Finland-tvilerne anerkjenne det positive budskapet i finlandsmyten, og se på alt det gode som kommer ut av den.

– For de fleste er skolehverdagen ganske meningsløs. Hvis noen finner meningen med skolen i Finland, skjønner jeg ikke at det skal være problemer med det. Barn har ikke vondt av å høre at de vil få sin lønn i Finland.

Selv mener han vi ikke må stille for mange spørsmål om Finland. Landet er så høyt oppe på Pisa-listen at det er umulig for nordmenn å fatte.

– Men vi kan i alle fall strekke oss etter deres grenseløse Pisa-kjærlighet.