– Viktig for å skape mistenksomhet.
Dekningen av sykefraværet har økt de siste ukene med hele 150%, altså langt mer enn selve sykefraværet. Nyhetsredaktør i TV 2-nyhetene Jan Ove Årsæther mener det finnes naturlige forklaringer.
– Det er klart at ikke hele økningen kan forklares med økt sykefravær. Mye skyldes nok liten oppfinnsomhet blant journalistene våre rett før jul, samt at syke er en lett gruppe å angripe, sier Årsæther.
Et godt oppslag om sykefravær er, ifølge Årsæther, et oppslag som skaper mistenksomhet mot at folk utnytter systemet.
– De siste sykefraværstallene er ganske klare: Sykefraværet er størst der finanskrisen har rammet hardest. Da er det viktig å underkommunisere finanskrisen og heller fokusere på at regjeringen ikke gjør jobben sin. Slik skaper vi mistenksomhet mot at ordningene er så gode at de blir lette å utnytte.
Nyhetsredaktør i NRK, Jon Gelius, mener syke ikke kan unndras kritikk. Gelius forklarer at NRK har valgt å særlig granske sykemeldte personer som ikke finnes:
– Det er en uttalt målsetting for oss å avsløre disse ufyselige fantasifostrene som plutselig later som de er syke. Av en eller annen grunn velger mange av dem, samtidig, å utnytte systemet. Vi ønsker å analysere hvorfor de alle plutselig blir så late.
Han mener det er gode grunner for at pressen skal skrive om sykefravær, og får støtte av mannen i gata, Jon Stavik:
– For meg er medias konstruksjon av syndebukker en god ventil for å slippe ut edder og galle. Jeg er en så stusselig person at jeg må hakke på svake grupper i samfunnet. Takket være medias mange lettvinte analyser, har jeg ofte noe å klage over i familiebesøk.