(foto: flickr.com/takleven)

– Viktig at ikke uansvarlige får i seg ansvar.

I morges ble det klart at H.M. Kong Harald går av etter den knusende rapporten 22. juli-kommisjonen la frem på mandag.

– Det er jeg som har hatt det øverste formelle ansvaret for sikkerheten – ja, alt som skjer – i dette landet. Når så mye har sviktet i min regjeringstid, må jeg bare ta ansvar som leder og gå av, sa vår forrige konge på en pressekonferanse i dag kl 09.00.

Ifølge Harald, som han bare blir hetende nå, var det umulig å bli sittende som konge slik situasjonen utviklet seg.

– Jeg er den øverste lederen i statsråd og dermed ansvarlig for regjeringen, som igjen er ansvarlig for justisiministeren som er ansvarlig for politiet som er ansvarlig for ukulturen i politiet. Derfor blir det naturlig at jeg tar ansvaret sånn at ansvaret ikke blir flytende rundt i landet. Det er ingen tjent med.

Selv om Harald ikke har hatt noe å gjøre med rikets sikkerhet i sitt daglige virke, mener han selv at dette ikke bør ha noe å si.

– Det er lederens ansvar at ansvaret ikke pulveriseres. Det kan skape små ansvarpartikler som er farlig å puste inn, og da blir det mitt ansvar å påse at ingen uansvarlige får i seg ansvar.

Landets nummer 2, Stortingspresident Dag Terje Andersen, tok over jobben som settekonge etter Harald, og det var meningen at han skulle bli sittende fram til Haralds død da Kronprinsen ville ta over. Kong Dag Terje abdiserte likevel etter bare få timer på tronen, og hadde følgende å si til 5080.no like før kl 12 i dag:

– Det lå noe ansvar igjen etter Harald. Da er det min jobb som leder å ta det ansvaret og gå.