(foto: flickr.com/brostad)

Eiere kan forbanne på trygg avstand.

Flere kommuner rundt om i landet har varslet at de ønsker å få ned den private bruken av fyrverkeri på nyttårsaften.

– Kommunen planlegger et storstilt fyrverkerishow – noe vi håper vil føre til at folk ikke føler behov for å sende opp sine egne raketter, sier vakthavende på Skansen brannstasjon i Bergen, Kurt Syse.

Det er spesielt tenåringenes fyrverkeribruk som Bergen Kommune ønsker å begrense i år.

– Vi vet at unge menn pleier å foreta rakettutskyting i naboenes postkasser. I år vil derfor Bergen og flere andre kommuner foreta rakettutskytinger i naboers postkasser, fortsetter Syse.

Syse tror tiltaket kan begrense personskader, både for ungdommer og for naboer som stikker hodet ned i postkassen for å sjekke om det er raketter der.

– Alle rakettavfyringer vil bli overvåket av funksjonærer fra Posten som ser til at viktige brev ikke blir skadelidende. Eierne av postkassene vil bli evakuert av politiet, men kan forbanne sprengningen på trygg avstand.

Ungdommer som ifølge tradisjonen løper fra de sprengte postkassene vil få utdelt verneutstyr, refleks og brodder under skoene slik at de ikke sklir på det glatte vinterføret.

– I enkelte situasjoner – f. eks. når man kombinerer bratt bakke med kort lunte – kommer vi til å benytte topptrente sprintere fra Gular Idrettslag. De har i romjulen trent på å forlate åstedet på en rask og kontrollert måte.