Skjermdump: TV2.no

Flere norske kjendiser har blitt utsatt for grov svindel av et utenlandsk byggefirma. Over en periode på et helt år bygget de hytter for mange millioner kroner – uten å bli filmet.

– Jeg så en reklame på Youtube hvor de søkte etter kjendiser til et nytt, ellevilt reality-program. Det så veldig proft ut, og jeg klikket selvfølgelig på annonsen, sier Ahmed Mamow. 

Ble beroliget

Han forteller at han i begynnelsen lurte litt på hva dette var for noe, men ble beroliget da han møtte de andre deltagerne i en bygd på Vestlandet.

– Det var den vanlige gjengen: Marlene Stavrum, Hani Hussein, Ole Soo, Øyunn Krogh og John Martin Henriksen. Da tenkte vi alle at dette var legit. 

Senere dukket også Mia Hundvin og Viggo Venn opp. Kjendisene fikk i oppdrag å bygge et helt hyttefelt, og ble fortalt at programmet skulle vises på en stor norsk tv-kanal til høsten.

– Jeg er ikke vant til å jobbe, og tenkte det kunne være en kul utfordring. Men det stoppet jo aldri. Vi bare jobbet og jobbet i flere måneder, sier en fortvilt Marlene Stavrum. 

Reagerte

Etter fire uker begynte Ole Soo å reagere på at ingen ble stemt ut, og at det var vanskelig å skjønne poenget med konkurransen. 

– Men de andre trodde jeg bare prøvde å være morsom ved å kritisere konseptet. Alle lo, og fortsatte bare å bygge allianser. 

På et tidspunkt fikk deltagerne beskjed om at de måtte gjemme seg fordi LOs sommerpatrulje kom på inspeksjon. Det forteller komiker Mia Hundvin. 

– Vi trodde det var en del av ukesoppdraget, og gjorde som vi fikk beskjed om. Det samme var tilfelle da vi en helg ble bedt om å plukke jordbær og vaske toalettene på Norway Cup.

Hani Hussein forteller at det også var en annen deltager tilstede som ingen av de andre kjente igjen. 

– Han var veldig stille, og gikk bare og fulgte med på alt vi gjorde. Om kveldene låste han døren til huset vi bodde i, fra utsiden. Noen ganger snakket han i telefonen på et eller annet øst-europeisk språk. Vi ble fortalt at han faktisk var en stor kjendis på Dagblad-tv, og slo oss egentlig til ro med det.   

Kamera overalt

Byggefirmaet utga seg for å være et stort produksjonsselskap som nettopp hadde etablert seg i Norge. Ifølge kjendisene var det kameraer overalt, men senere fant de ut at disse var falske. 

– Mot slutten av oppholdet var det flere av oss som påpekte at kameraene ikke snudde seg etter oss når vi skiftet, sier Øyunn Krogh, som da ble mistenksom.

I løpet av året bygget kjendisene hytter verdt 35 millioner kroner. Da hyttefeltet sto ferdig, inviterte representantene fra firmaet til «premierefest». 

– Alle fra firmaet forsvant fra stedet mens kjendisene gikk på rød løper. Vi har ingen spor av gjerningspersonene etter det, sier Egil Brannvold ved Vest Politidistrikt.

Politiet advarer

Nå advarer politiet mot flere slike svindelforsøk. 

– Vi ser at de kriminelle går etter stadig nye sårbare grupper. Antall kjendiser som ikke får tv-jobber er økende, og det er vanskelig å skille ekte reality-programmer fra svindel. 

Til tross for at det hele var en svindel, angrer ikke John Martin Henriksen på at han takket ja til å delta. 

– Det har vært en fantastisk reise, og en sann fryd å bli kjent med denne gjengen – enda en gang. I løpet av oppholdet føler jeg at jeg har vokst som menneske, og fått med meg en opplevelse for livet.

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: