Det er finanskrise i verdensøkonomien, og Haakon Lie lanserer derfor sine egne sparetips i sin nye bok Slik jeg ser det nå. – Jeg har vanligvis ikke villet kommentere for mye i samfunnet, men i denne finanskrisen følte jeg at jeg måtte gi noen sparetips. Mitt beste tips er å ha is i magen. Man bør ikke hoppe på de første tilbudene.

I boken oppfordrer Lie bl. a. til å vente med å kjøpe den nyeste modellen av iPhone, og heller se an hva Finland vil komme opp med om noen år. – Det vi trenger i Norge er en datamaskintelefon med et batteri som tåler ekstrem kulde, et GPSsystem som har dekning i de dypeste fjorder og en berøringsskjerm som takler lyset fra den intense midnattssolen.Slik Lie ser det, kjenner finnene mye bedre til norske forhold enn hva amerikanerne noen gang vil gjøre. – For å si det sånn, i Finland og resten av Norden vet man hva det vil si å være alene i skogen med en øks og et spann blåbær, sier Lie.

Lie retter en pekefinger mot regjeringens sløseplaner

I samme hefte går Lie hardt ut mot fornyingsminister Heidi Grande Røys uttalelser om at iPhone ser ut til å være den sterkeste kandidaten for regjeringens medlemmer. – Hvis Røys velger å kjøpe inn iPhone til regjeringen, bør de Rødgrønne bare glemme å vinne valget neste høst, mener Lie.

Røys sier til 5080 redaksjonen at uttalelser fra Lie alltid tas med i beslutningene om innkjøp av avansert elektronikk, men at det er hennes generasjon som må få det siste ordet. Lie fnyser av Røys argument, – Dette generasjonsargumentet brukte de mot meg også da jeg passerte 90 år. Jeg høster fortsatt frukter av de valgene jeg foretok da jeg var 97, sier Lie og forteller at han nettopp har investert i et sparefond med 20 års perspektiv.