(foto: WIND)

– Kina har satt søkelyset på noe viktig

Etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, har kinesiske  myndigheter avlyst flere norske kulturarrangement i Kina.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Anne-Birte Myhren, er glad for Kinas boikott.

– Kina har klart å få mange dølle kulturarrangementer fram i lyset. Vi ante rett og slett ikke at våre midler gikk til å støtte så kjedelige forestillinger og prosjekter, sier Myhren.

Nå varsler departementet en gjennomgang av sine egne støtteordninger, og kulturutvekslingen mellom Norge og Kina.

– Det ville blitt for dumt om en operamusikal med Alexander Rybak i hovedrollen hadde vært Norges ansikt utad. I verste fall kunne det betydd kroken på døren for viktige handelsavtaler.

World Music-artisten Øyvind «Wind» Aamodt er blant dem som rammes av boikotten.

– Det er så typisk storpolitikk: Det går alltid utover de svakeste kulturinnslagene, fortviler Aamodt.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland skal på et fortau i New York ha informert utenriksminister Jonas Gahr Støre om farene ved ikke å tildele Xiaobo fredsprisen.

– Det stemmer. Jagland kom rett fra et møte med Kinas kulturminister og fortalte meg hvor desperate kineserne var etter å finne på en unnskyldning for å avlyse disse arrangementene. Jeg måtte da informere Jagland om at vi i Norge har fullstendig vanntette skott mellom nobelkomiten og politikken, sier Støre, og forklarer at det er en del kultuforskjeller mellom Norge og Jagland.