(Foto: flickr.com/ Torbjørn Tandberg)
(Foto: flickr.com/ Torbjørn Tandberg)

Av: Sylvi Listhaug, Landbruks- og matminister.

Kaker er gode, mener artikkelforfatteren.

Gode nyheter, alle sammen: Landbruksforhandlingene er nå gjennomført, og regjeringen la fram et kjempegodt tilbud! Med andre ord: Gode dager for alle som er opptatt av norsk landbruk.

Dessverre ønsket ikke bøndene å ta i mot dette kjempegode tilbudet, fordi de ikke kunne leve på den lønnen. Men hvis bøndene vil ha god lønn, i stedet for dette kjempegode tilbudet, er jeg redd for at de må finne seg noe annet å gjøre.

Misforstå meg ikke, jeg vil fortsatt ha landbruk i dette landet. Men jeg vil hjelpe bøndene til å tenke mer lønnsomt. Hvis de må ha noe annet enn dette kjempegode tilbudet for å produsere produktene sine, bør de kanskje tenke på å produsere andre produkter. F.eks. kake. Hvorfor dyrker ikke bøndene bare kake i stedet?

Kaker er gode, og dessuten svært populære. Det så vi under feiringen av grunnloven i helgen. Da var bakerne utsolgt for kake, og vi opplevde rett og slett en kakekrise her i landet. Dette må bøndene ta inn over seg.

Dessuten tenker jeg på de unge, de som skal drive norsk landbruk i framtiden. Unge folk er veldig glade i kake. Hvis de aller yngste hadde kunnet velge, hadde de valgt kake framfor middag. Skal vi få unge mennesker til å ta over gårdene i dette landet, må vi lokke med kake med lys og ikke poteter.

Skulle KrF og Venstre gjøre alvor av sine trusler og stemme ned dette kjempegode tilbudet på Stortinget, foreslår jeg at de inngår en ny samarbeidsavtale med en kake. F.eks. den nye kaken i Arbeiderpartiet.

Helt til slutt vil jeg si at jeg forstår at dette kjempegode tilbudet vil føre til en tøff omstillingsperiode for mange bønder. Det tar tid å gå fra melkeproduksjon til kakeproduksjon. Heldigvis har regjeringen tenkt på dette. I mellomtiden, mens inntektene er små, kan bøndene nå spise Segway.