Thorbjørn Jagland. Foto: Arbeiderpartiet
Thorbjørn Jagland. Foto: Arbeiderpartiet

Thorbjørn Jagland lar Obama være Obama.

Mens alle lurer på når statsminister Jens Stoltenberg vil få innvilget audiens hos USAs nykronede president, skal stortingspresident Thorbjørn Jagland allerede ha fått i stand et møte med visepresident Joe Biden.

Under møtet skal de to utveksle erfaringer og gi hverandre råd. Mottoet for samtalen er ifølge Jagland «Tale er sølv, taushet er gull».

Stortingspresidenten er selv svært fornøyd med å ha fått i stand møtet, og framhever den amerikanske visepresidenten som et politisk forbilde.

– Vi er jo begge velsignet med et slags politisk tourettes-syndrom. Vi sier det vi absolutt ikke bør si. Jeg har hørt fra kontakter i sosialist-internasjonalen i Washington at Biden skal ha ledd godt av «Bongo fra Kongo»-fadesen min, forteller Jagland.

Jagland tror Biden er svært imponert over Ap-veteranens evne til å rote det til for partiledelsen med sine private utspill, og at Biden nok ikke har sett en så illojal syvende far i huset på lenge.

Men likhetene stopper ikke der, mener Jagland, som påpeker at hans og Bidens liv har mange fellestrekk.

Både Biden og jeg har vært ledere av utenrikskomiteen. Dessuten kommer vi begge fra arbeiderklassebakgrunn: Bidens far var bilselger, mens min far var sveiser. Og da min sønn for noen år siden hadde kusma, tok jeg toget hjem til Lier hver dag, fortsetter stortingspresidenten.

Under oppkjøringen til det amerikanske presidentvalget i fjor høst ble det hevdet at Venstre-leder Lars Sponheim er det nærmeste man kommer en norsk Obama. Det er ikke Jagland enig i.

– Det er en latterlig sammenlikning, fnyser han.

– USA og Norge er to helt forskjellige politiske systemer. De kan knapt sammenliknes. Og dessuten røyker Obama.