(wikimedia.org/wikipedia/commons)
(wikipedia/commons)

Frykter svenske tilstander.

Forsker og innvandringskritiker, Asle Toje, er blant dem som er bekymret for det harde debattklimaet i Norge.

– Man kan ikke stemple alle som er positive til innvandring som snillister. Da bidrar vi til en polarisering av debatten som fører flere ut i ren idealisme, advarer han.

Han viser til Sverige hvor Sverigedemokratene har ført en langt mer aggressiv linje mot meningsmotstanderne.

– Dette har bare ført til en ekstremt god venstreside som tar imot enorme mengder flyktninger. Slik blir det når vi ikke anerkjenner at det finnes noen legitime snille standpunkter.

Toje frykter det harde klimaet i innvandringsdebatten bare vil tjene idealistiske organisasjoner som Flyktningehjelpen og Røde Kors.

Kommentator Elin Ørjasæter tror vi må slutte å fordømme meningsmotstandere.

– Vi må forstå hvor de kommer fra. Noen av dem kommer fra hjem fulle av godhet og kjærlighet. Noen har kanskje hatt et par positive opplevelser med innvandrere i oppveksten. Dette er ikke unnskyldninger for at de blir idealister, men det er en forklaring.

Det er av avgjørende betydning hvordan vi inkluderer de såkalte «milde, hvite kvinnene» i debatten, hevder hun.

– Velmenende mennesker skriver for det meste i spaltene over kommentarfeltene. De deltar ikke i debatten i kommentarfeltene. Der må vi bli flinkere til å inkludere dem.

Den store faren er at idealistene går under jorden og bedriver idealistisk arbeid derfra, mener Asle Toje:

– Da har vi ikke oversikt over dem. Jeg hørte senest i går om noen svenske idealister som på nattestid etterisolerte veggene i et asylmottak. Det er selvfølgelig ekstremt snilt, men det er et resultat av den polariserte debatten der borte.