Frank Øvrebotn kommenterer norsk skole
Frank Øvrebotn kommenterer norsk skole

Frank Øvrebotn kommenterer.

Norge er en sportsnasjon, og ikke en kunnskapsnasjon. Det har blitt sagt så mange ganger nå, at nå er det sant. Det er ganske paradoksalt at vi i idretten tillater å sprute champagne på vinnerne, mens det er fy-fy i den norske skole.

Hvorfor kysses ikke vinnerne i skolen av to pene damer? Det skjer idretten, men aldri da jeg, gang på gang, fikk klassens desidert beste karakter. Skal vi bli bedre på kunnskap, må vi lære av de beste. Og innenfor kunnskap er de beste idrettsstjerner.

Hvor ofte ser du i den norske skole at klassens ener i matte har snørr og slim rundt munnen? Det er ikke et uvanlig syn i idretten, men norske lærere er raskt ute med tørkefilla og fraser som «Du er ikke lenger en baby, Frank».

I løpet av mine 12 år på norsk skole, så jeg aldri en kvinne i bikini. Tenk hvis vi kunne lært noe av idretten, og pålagt de flinkeste jentene å gå i bikini. Det hadde betydd mye for interessen fra sponsorer.

Nei, det er liksom ikke lov å være flink i skolenorge. Prestasjonene får ikke lov til å gå til hode på en, slik den gjør med våre største idrettsstjerner. Når så du sist en skoleelev som gjestet Skavlan? Ikke en eneste skoleungdom har i Norge tatt seg et friår for å delta i Skal vi danse. Det er et paradoks.

Og når så du sist et paradoks som ikke var alarmerende? I alle fall i ikke i idretten.