I dag åpnes Stortinget med pomp og prakt. Mange gamle og underlige ritualer preger denne sermonien. Men hvordan står det til i andre land? Hvordan åpnes parlamentene der?

I Danmark overleveres trontalen av det yngste regjeringsmedlemmet. Medlemmet spiller en hund med øyne så store som tinntallerkner som lydig adlyder dronningens minste vink.

Den svenske riksdagen åpnes med at alle medlemmene spiser en smørgås.

Britene vrir hodet på en mink tre ganger rundt, til den knekker nakken. Denne gesten utføres av lederen i det største partiet, og hver vridning symboliserer noe viktig: Første gang er for underhuset, andre gang for overhuset og tredjegang er for dronningen.

I Belgia må alle regjeringsmedlemmene urinere på trontalen før den leses opp. Dette foregår foran det kjente landemerket ”Manneken Pis”.

Amerikanerne åpner Representantenes Hus ved at presidenten skyter en flyktende indianer. Lederen for Representantenes Hus skal, etter tradisjonen, flå indianeren og hente ut talen som er gjemt under indianerens hud. De siste årene har man i midlertid gått bort fra flåingen, og heller gjemt talen i indianerens innerlomme.

Er det noen av våre lesere som vet om hvordan nasjonalforsamlingen åpnes i andre land enn de som nevnes i artikkelen?