(Foto: flickr.com/statsministerenskontor)
(Foto: flickr.com/statsministerenskontor)

Jobber i det skjulte.

Mange har nok inntrykk av at Sylvi Listhaugs engasjement mot innvandring er ektefølt og at hun snakker på vegne av seg selv. Men hun er ikke alene. Visste du at Listhaug faktisk har en sjef?

Som statsråd i Norge er Listhaug formelt underlagt statsministeren. I dag bekles denne posten av bergenskvinnen Erna Solberg fra Høyre.

– Solberg regnes som en anonym arbeidsmaur, selv om noen kanskje har lagt merke til henne i reportasjer fra skolebesøk eller boksekamper, sier en kilde sentralt i regjeringsapparatet.

Til nå har statsministeren forholdt seg taus til Listhaugs utspill, men mye tyder på at Solberg har gitt Listhaug stor innflytelse på regjeringens innvandrings- og integreringspolitikk.

– Selv om Erna aldri vil innrømme det, støtter hun Sylvi. Det var faktisk Erna som ga henne jobben som minister, forteller en annen kilde.

Den hemmelighetsfulle sjefen blir ofte omtalt som ministeren for hele landet, til tross for at hun sjelden uttaler seg om landets politikk.

– Jeg vet at mange tror statsministeren er en myte, men Erna Solberg finnes. Hun liker å jobbe i det skjulte og trekke i trådene derfra. Det er faktisk hun som bestemmer i regjeringen, sier professor i sammenliknende politikk, Erling Løgstrup til 5080.no.

Han peker på at Listhaug bare er en liten del av et stort, hemmelig maktnettverk.

– Hun har full støtte fra de mektige parapolitiske organisasjonene Venstre og KrF. Selv om Venstre-leder Trine Skei Grande spiller Pokémon på Stortinget når kameraene er på, er hun en aktiv støttespiller for regjeringen når kameraene skrus av.