Foto: flickr.com/nato

Anniken Huitfeldt beklager at hun har brutt habilitetsreglene da hennes mann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen, mens hun har vært utenriksminister.

– Jeg har gjort en feil, og jeg har vært inhabil. Men jeg visste altså ikke at jeg var gift med min mann. Ikke før etter ferien 6. august, da han fortalte det til meg, sa Huitfeldt på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Uvitende inhabil

Ifølge utenriksministeren har hun dermed vært «uvitende inhabil» i flere saker. 

– Jeg visste jo at jeg var gift med noen i familien, men jeg gjorde ikke noe for å få vite hvem det var. At det var han som kjøpte aksjer var jeg altså ikke klar over, selv om jeg visste at han kjøpte aksjer. 

Ikke klar over omfanget

Huitfeldt forklarer at hun har hatt samleie med sin mann ved flere anledninger, men at hun ikke var klar over omfanget av forholdet før i august i år. 

– Da la jeg med en gang alle kortene på bordet og sendte inn bryllupsbildene til SMK og departementets lovavdeling. De konkluderte ganske raskt med at jeg da var gift med min mann og påpekte vi nylig var på ferie sammen og at vi snakket om alt mulig.

Da hun tiltrådte som minister skal Huitfeldt ha hatt grundige samtaler om habilitet med familien.

– Vi gikk gjennom håndboken. Jeg sa til han som kjøper aksjer at han måtte informere meg dersom han hadde et nært forhold til meg. Dette gjorde han ikke fordi han ville forhindre at jeg ble inhabil. Det burde han ikke gjort, og det er min feil.

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: