(foto:krf.no/Anne Bråtveit)
(foto:krf.no/Anne Bråtveit)

– Må være forankret i kristne verdier.

Tigging har blitt satt på dagsorden i sommer, og nå kaster Krf-leder Dagfinn Høybråten seg inn i debatten:

– Tigging i er i for seg en kristelig atferd. Men nå ser vi en oppblomstring av såkalt «organisert tiggevirksomhet», og dette må vi få en slutt på. Tiggingen må være forankret i kristne verdier, sier partilederen.

Høybråten mener tiggere bør stå med luen i hånden og diskret og ydmykt be om en skarve spesidal:

– Det er den kristne tradisjonen. Og så må man være spedalsk, til nøds ha en byllesykdom. Men dette må man gjennom kroppspråk uttrykke at man angrer på å ha pådratt seg.

Tiggere som bare roper «please» har han lite til overs for.

– Tiggere som oppholder seg i Norge skal følge norske tiggevaner. Tiggingen bør gjerne være på rim, f. eks. liker jeg denne reglen ganske godt: «Akk og ve, man er sin egen lykkessmed, men det er så mye jeg dessverre ikke har lykkes med. Kunne du gitt meg til litt lefsé?»

Den nestekjærlige politikeren innrømmer at han selv er opphavsmannen til denne reglen, og at den nok trenger å pusses på:

– Spesielt den siste setningen er ikke helt prima, men dette er noe tiggerne kan finjustere selv. Et alternativ er å fremsi reglen som en morsom fullemann. På Krfs siste julebord gjorde jeg stor lykke med å deklamere dette rimet som Oluf. Da fikk jeg masse penger, og jeg husker at folk sa til meg: «HER har vi en verdig trengende».

Høybråten understreker at han imiterte den norske Oluf, og at han på ingen måte har drevet gjøn med den svenske Oluf Palme som ble brutalt skutt og drept på åpen gate i 1986.

– Jeg forholder meg kun til den norske, kristne kulturarven. Det er sånn vi finner de skikkelig verdige trengende. Det finnes ingen tradisjon i den norske kirke for å gi til rumenske tiggere.