- Northug bør også unngå jentegarderoben. (foto: flickr.com/arbron)

– Kan bli avgjørende.

Gymnastikklærer Even Storheim er svært spent foran dagens femmil i Kollen. Han tror løpernes evne til å takle hold i siden vil bli avgjørende.

– I min jobb ser jeg dette hele tiden: Når elelvene legger ut på lengre økter, er det stor fare for hold, eller «sting» som de sier noen steder i landet. Elever som får hold taper mange verdifulle sekunder, forklarer Storheim.

Hold kan være den som skiller en firer fra en femmer, ifølge den erfarne læreren som håper det norske støtteapparatet er oppmerksomme på holdproblematikken:

– Selv om jeg pleier å si til elevene at de ikke må spise rett før timen, er det alltid noen som sniker seg til en sjokolade eller en brus. Jeg har jo lest at Northug drikker mye Red Bull, og da er det viktig at han har gode rådgivere som kan fortelle ham at han bør drikke vann hvis han er så tørst.

Ved siden av hold, som kan være både smertefullt og irriterende, tror Evensen det blir viktig for Northug å holde fokus.

– Mine elever mister gjerne fokus ved at de sniker seg inn i garderoben til det motsatte kjønn. Når jeg merker at de mister konsentrasjonen, har jeg selv gode erfaringer med å rope «Hey, hey, HEY! Hva er dette, da?». Det pleier å hjelpe i noen sekunder.