(skjermdump: youtube.com)
(skjermdump: youtube.com)

Av: Jan-Eirik Hansen, myntmester.

Ser ut som folk driter langt i jubileumsmynter, mener artikkelforfatteren.

God dag, jeg er myntmester i Det norske myntverket, og jeg brenner inne med mange mynter. I år er det 200 års-jubileum for gunnloven, og myntervket har har i den forbindelse trykket opp en mengde jubileumsmynter – i begrenset utvalg – som vi rett og slett ikke blir kvitt.

Til tross for at mynten er helt gratis, og vi har reklamert på tv i flere måneder, ser det ut til at folk driter langt i jubiluemsmynter. Ikke engang min ærverdige tittel som myntmester, gjør tilstrekkelig inntrykk på folk slik at de ringer og bestiller denne mynten. Jeg må nok konstatere at tiden da man blindt fulgte myntmesterens anbefalinger, er forbi.

Klokken tikker raskt mot 17. mai, og jeg ber dere på mine knær om å ta imot noen mynter. 18. mai er det for sent, da er det ikke særlig stas med en jubileumsmynt lengre. Dere må bare stikke innom kontoret mitt i dag eller i morgen og plukke med dere et par. Jeg kommer til å sitte utover kvelden begge dagene, i tilfelle det skulle være noen som har lyst på en jubiluemsmynt.

Vi trykker opp andre, verdifulle mynter på spreng, men klarer ikke trykke raskt nok til å betale for flere reklamevisninger på TV2.  Akk, hadde de bare akseptert jubileumsmynter som betaling.

Vi i det Det norske myntverket har ingen plan B for å bli kvitt disse myntene. Vi kan ikke legge dem ut til rabattert pris, siden de allerede er gratis. Kom igjen, hjelp en gammel myntmester i knipe!

Og skulle noen ha en alternativ forretningsmodell til oss – en annen enn å gi bort gratis jubileumsmynter – er det bare å komme innom for en prat. Dere finner meg nede i myntsmia, eller på verthuset til myntlauget.