– Er det dette som er meningen med livet etter døden?

(foto: privat)
(foto: privat)

Gerda Svanhild Johansen (134), som er en av gjenferdene i den nye sesongen av Åndenes makt, innser at hun har kastet bort altfor mange år av døden.

– Det var da jeg fikk se den episoden hvor jeg er med, at det gikk et lys opp for meg. Der står jeg, vet du, og flytter litt på stoler og verktøykasser. Hvorfor? Er det virkelig dette som er meningen med livet etter døden? spør Johansen.

I over 40 år har gjenferdet drevet med uforklarlige hendelser i en tomannsbolig utenfor Porsgrunn. Nå har hun altså fått nok.

– Den første tiden husker jeg at jeg åpnet et vindu hver gang det ble lukket. I over et tiår har jeg tasset i gangene og stått inne på soverommet og sett de som har sovet. Jeg blir nesten flau av å tenke på det, forteller hun.

Selv tror Johansen at hun har vært for opptatt av å gjøre det forventes av henne.

– Jeg har nok et flink-gjenferd-syndrom. Hver gang disse mediumene har kommet på besøk, har jeg skrudd av vannkokeren, skiftet duker og sendt kalde gufs gjennom rommet, fordi jeg har sett hvor mye det har betydd for dem. Aldri har jeg stoppet opp og spurt meg selv om det er dette jeg virkelig vil.

Nå ønsker hun å fortelle andre gjenferd at de ikke behøver å gjøre alle disse små, meningsløse handlingene. Døden kan ha så mye mer å by på.

– Jeg har i alle fall funnet ut hva jeg vil med døden. Jeg vil ha jo huset for meg selv, og den beste måten å få til det på, er å kvele beboerne mens de sover.