Foto: Bjarne Thune
Foto: Bjarne Thune

Velger krever uttalelse.

Selv om valgkampen er godt i gang, sitter fortsatt velgerne med flere ubesvarte spørsmål. Nå krever Ivar Granåsen (54) fra Tønsberg at sangeren Elisabeth «Bettan» Andreassen skal uttale seg om hva hun skal stemme til høsten.

– Elisabeth Andreassen er en fornuftig kvinne som synger pent. Dessuten har hun den svenske bakgrunnen som gjør at hun nok har et litt videre perspektiv på ting, forklarer Granåsen.

– Ved å stemme som henne, er jeg sikker på at jeg kommer til å gjøre et fornuftig valg.

Men nå er tiden i ferd med å renne ut. Mens Ole Gunnar Solskjær, Ole Paus og milliardær Olav Thon har gitt velgerne råd, har Bettan så langt vært helt taus om hvilket regjeringsalternativ hun støtter denne høsten.

– Jeg har en plan B. Hvis Bettan ikke uttaler seg i VG eller setter inn annonse i Aftenposten,  skal jeg kombinere meningene til andre kjendiser som til sammen kan utgjøre standpunktet til Bettan, sier Granåsen, som i disse dager følger nøye med på hvordan både Hanne Krogh og Lill Lindfors uttaler seg om den norske valgkampen.

Andre velgere, som den 19-årige førstegangsvelgeren Jørgen Høstmælingen fra Klepp, er kritiske til folks ønske om å stemme som kjendiser.

– Det er en håpløs utvikling, og et hån mot demokratiet, sier jærbuen, som har bestemt seg for å finne ut hva Adolf Hitler ville ha stemt, og så stemme det motsatte.

– Hitler er kanskje et av de verste menneskene som har levd, derfor vil jeg ikke stemme som ham. Jeg har faktisk gått vitenskaplig til verks, og lagt inn Hitlers meninger i diverse valgomater.

Men Høstmælingen innrømmer at strategien har bydd på problemer

– Dessverre er det ikke alltid like lett å tenke seg hva Hitler ville ment. For eksempel er det kanskje naturlig å tro at Hitler var innvandringsmotstander, samtidig som det aldri har vært så mange utlendinger i Norge som perioden 1940-45.