Voksne over hele landet har måttet innse at de er voksne (foto: flickr.com/louiscrusoe)
Voksne over hele landet har måttet innse at de er voksne (foto: flickr.com/louiscrusoe)

Forbeholdt voksne.

Kommisjonen av norske ungdommer som hadde fått i oppdrag å utrede bruken av ordet «voksenpoeng», la i dag frem sitt arbeid.

– Det vil fremdeles ikke bli utdelt ungdomspoeng for å bruke begrepet «voksenpoeng». Selv om ordet gjerne brukes for å unnskylde voksenoppførsel, er dette faktisk et av de sikreste tegnene vi har på at man har blitt voksen, sier kommisjonens leder Nora Flugstad Ølberg (17).

Ølberg viser til at behovet for å bruke ordet voksenpoeng ikke er tilstede hos ungdommer, men oppstår når man senere i livet ikke vil innse at man har blitt voksen.

– Vil de ha ungsomspoeng, bør de si det rett ut. Ikke på denne krøkkete måten her. Men da bør gjerne de voksne også ha gjort noe ungdommelig som rettferdiggjør bruken av ordet ungdomspoeng, og det er vel der problemet ligger, fortsetter hun, og viser til fingring i busskur, lettkledde selfies og generell snusfornufting som eksempler på ungdomsaktiviteter.

Utvalget forteller at de brukte lang tid på å dissekere de mange lagene med ironi som ligger i voksenpoeng.

– Først så vi på om dette var et begrep som unge kunne bruke for å fortelle at de ville ha poeng fra voksne. Denne hypotesen måtte vi forkaste fordi ungdom som ønsker anerkjennelse fra voksne, ikke ønsker den formen for ironisk anerkjennelse som ligger i det tullete begrepet «poeng».

– Samtidig ble det klart for oss at voksenpoeng bare ble brukt av voksne for å ironisere over  anerkjennelse fra voksne, som en måte å få anerkjennelse fra ungdom på. Mer komplisert ble det, da vi oppdaget at ordet ble benyttet voksne i mellom, slik at vi måtte konkludere med at voksenpoeng brukes ironisk av voksne for å oppnå anerkjennelse fra et forestilt fellesskap av ungdommer.

Ingen av de politiske partiene har til nå kommentert kommisjonens uttalelse. Statsministerens kontor sier Erna Solberg i dag har vært for opptatt med å sanke voksenpoeng ved å lede landet.