(foto: flickr.com/sandialab)

Forsikringsbransjen advarer mot å leke gud.

I dag ble det kjent at forskere ved NTNU står foran et gjennombrudd innen forsikring. Forskerne håper at det innen kort tid vil  være mulig å utvikle forsikringsavtaler uten liten skrift.

– Dette kan bety veldig mye for folks ve og vel. Hvis vi klarer å utvikle en avtale uten liten skrift, vil man i fremtiden kunne få igjen penger på forsikringen når man blir rammet av en ulykke, forklarer Siri Frøystein, leder for prosjektet.

Utfordringen for forskerne har vært å konstruere en avtale hvor all skriften er like stor, uten at den samtidig blir så lang at den ikke kan brukes til noe som helst.

– Den første prototypen hadde rett skriftstørrelse, men delen som vanligvis står med liten skrift, inneholdt så mange forbehold at printeren gikk tom for  blekk før vi fikk skrevet den ut. Nå jobber vi med en avtale som rett og slett utbetaler premie hvis kundene rammes av ulykker. Jeg tror det er mulig, fortsetter forskeren.

Forsikringsbransjen er svært kritisk til forskningsprosjektet, og advarer mot å leke gud.

– Vi er veldig skeptisk til denne utviklingen. Det er rett og slett enkelte ting i verden vi mennesker ikke bør tukle med, sier Lars Waage, administrerende direktør i If Skadeforsikring

Waage sier til 5080.no at hvis politikerne ikke griper inn i saken, vil forsikringsbransjen iverksette egne tiltak.

– Dette vil det få dramatiske konsekvenser. Da ser vi ingen annen utvei enn å utvikle forsikringsavtaler som forsikrer oss mot salg av forsikringsavtaler uten liten skrift.