Etter å ha publisert flere forskningsartikler om at kaffe er sunt, advarer nå kaffeforskere ved NTNU mot alvorlige skadevirkninger av den brune drikken.

– Det vi ser, er en sterk sammenheng mellom kaffe og arbeid. Drikker du kaffe om morgenen, er det stor sjanse for at du også orker å gå på jobben, forteller 1. amanuensis Anette Lillehagen. 

Hun anslår at så mange som 4 millioner nordmenn jobber som følge av kaffe.

– Dette er alvorlig. Arbeid er noe av det mest usunne man kan drive med. Det kan føre til ryggproblemer, stive skuldre, inaktivitet og stress. 

Fra psykologisk forskning vet man at jobb i mange tilfeller går utover søvn og ekteskap.

– Derfor anbefaler vi nordmenn å være forsiktig med å drikke kaffe på hverdagene. Da er det størst risiko for at folk går på jobb. Bare en kopp kan være nok.

Evolusjonsforsker Birger Meland mener resultatene er alarmerende.

– Mennesker er ikke laget for å jobbe så mye. I steinalderen, før vi begynte å drikke kaffe, arbeidet vi ca 2-3 timer hver dag. Og det var bare for å skaffe mat, påpeker han.

– Den jevne steinaldermann deltok på maks et morgenmøte i måneden. Reiseregninger sorterte de bare en gang i livet. 

Hvis kaffeforskerne har rett, tror Meland menneskene går en dyster framtid i møte.

– Kaffe er det rusmidlet som fører til desidert mest arbeid. Millioner av liv har blitt ødelagt. Jeg tror det er på tide å vurdere et totalforbud mot kaffe. I alle fall utenfor fellesferien.

Anette Lillehagen ved NTNU vil ikke gå like langt.

– Kaffe har mange positive sider også. For eksempel ser vi at kaffe forbedrer kjøreevnen til fyllekjørere. 

– Dessuten fører kaffe til at barn sover mindre, og dermed opplever færre mareritt. Vår forskning viser at kaffe i liten grad fører til jobb for hvite barn.