(Foto: Flickr.com/ilopictures)
(Foto: Flickr.com/ilopictures)

– Kan ikke bare hjelpe dem der de er.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har innkalt til krisemøte om den alvorlige flyktningesituasjonen i Norge.

– Verdenssamfunnet må ikke snu ryggen til Norge. Hvis vi ikke handler nå, kan den norske velferdsstaten bryte sammen innen 80 år, sa Ki-moon en pressekonferanse på mandag kveld.

Generalsekretæren håper at møtet vil vedta en giverlandskonferanse for Norge, siden flere land allerede har sagt seg villige til å bistå med økonomisk hjelp.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mener likevel at det ikke er nok å hjelpe nordmennene der de er, og peker på at nordmenn har høy utdannelse.

– Norge har mange med høy utdanning som lider under flyktningekrisen. Jeg tror vi alle er berørt av meldingene om Jon Hustad som holder på å regne seg i hjel i flyktningestrømmen.

– Vi har kapasitet til å takle 5000 Facebook-krangler i året, sa Merkel, og lovet dermed å ta imot sin del av Facebook-høyre.

Tyrkias president, Tayyip Erdogan, har uttalt at også Tyrkia er beredt på å ta imot nordmenn, men har møtt botbør i sitt eget land. Flere i opposisjonen frykter grorrudalske tilstander i Tyrkia.

Amnesty International peker på de kritiske røstenes dårlige kår i Norge. Generalsekretær Salil Shetty ber verdenssamfunnet forbarme seg over de som er politisk forfulgte i Norge.

– De som er kritiske til flyktningestrømmen i Norge blir stigmatisert for sine meninger. Dette har blitt verre med flyktningekrisen. Vi har flere rapporter om mennesker som har opplevd belastende oppmerksomhet.