(Foto: flickr.com/thelesleyshow)
(Foto: flickr.com/thelesleyshow)

Føler seg lurt.  

I en alder av bare fire år har Jonas Melvik Gryte lært seg å skrive og kjenne igjen alle bokstavene i det norske alfabetet. Prestasjonen, som har krevd uker med øvelse, har ikke på noen måte hevet livskvaliteten til Gryte.

– Da jeg var på lekeplassen i går, fikk jeg ikke bruk for en eneste bokstav. Pappa må fremdeles lese Spider Man-bladene for meg og jeg får ennå ikke lov å kjøre bilen, selv om jeg kan bokstavene på nummerskiltet, sier den skuffete fireåringen.

Ettersom han har sittet mye inne de siste ukene, har ikke huden klart å bygge opp motstand mot sollys.

– Jeg ble solbrent på ti minutter i går. Det hjalp ikke at jeg kunne konstatere at den første bokstaven på aftersun-flasken var en a, og at tårerene som svidde på huden begynner på t.

Flere studier antyder at ingenting av det som fireåringer holder på med, krever kunnskap om bokstaver. Nå føler Gryte seg lurt.

– Spesielt etter at jeg fikk høre at man kan lære dette på skolen om to år. Hvorfor var det ingen som stoppet meg? I og med at jeg må i seng kl 19, er tiden min svært dyrebar. Jeg kunne vært ute og løpt etter naboens katt, for svingende!

Guttens foreldre er derimot svært stolte, og sier i en SMS til 5080.no:

– Vårt håp er at Jonas kan hoppe over et par år. Tenk deg den youtube-videoen, da: «Denne 7-åringen er egentlig 4 år!».