Skjermdump: nrk.no

I siste episode av dramaserien Atlantic Crossing får vi se Kronprinsesse Märtha skrive manuset til serien. Det bekrefter NRK i dag.

– Dette er fiksjon basert på faktiske hendelser. Vi ønsker å skape debatt om hvem som skrev manuset til serien, sier dramaredaktør i NRK Ivar Køhn.

Episode 8 tar for seg tiden etter krigen. Her møter vi en energisk kronprinsesse som leder NRK Drama.

– Kvinners innsats i NRK har blitt underfortalt i den offisielle sannheten om NRK. Vi vet at Märtha var innom NRK, og at den som har skrevet Atlantic Crossing må ha stor kjennskap til kongefamilien, fortsetter Køhn.

– Det er derfor ikke urimelig å tolke historien slik at hun både bestilte og skrev serien. 

Særlig er det de private samtalene med den amerikanske presidenten i serien som tyder på at det er Kronprinsesse Märtha som har skrevet manuset.

– Her kommer det fram opplysninger som ikke engang historiker Tor Bomann-Larsen kjente til. Manuset må ha altså ha vært skrevet av en som var tilstede – enten Märtha eller Franklin D. Roosevelt. Ettersom store deler av manuset er på norsk, er vår tolkning at det er Märtha. 

Han påpeker at Kronprinsesse Märtha ikke har et etternavn, og at det kan være grunnen til at hun ikke dukker opp når man søker i NRKs ansattregister.

– Dette er forøvrig ikke noe nytt. Helt siden dramatikkens barndom har dramaredaktører tolket historien på en annen måte enn historikere. Vi vet f.eks. at det er min tolkning at Grevinnen og hovmesteren er basert på en middag mellom Märtha og Roosevelt.

Scenen som skal ha inspirert en Grevinnen og hovmesteren (skjermdump: nrk.no)