På siste naturfagsprøve for 8b på Stranda Ungdomsskule mislyktes Yngve Eidsnes igjen å svare på hva som skjer under fotosentesen. 

– Jeg husker det aldri, men jeg vet at det er noe med at oksygen blir til grønne blader. Det har han læreren med 14 hår i det venstre øret og 17 hår i det høyre øret fortalt, sier Eidsnes til 5080.no.

Dette er fjerde året på rad at Eidsnes sliter med å besvare spørsmål om fotosyntesen. Medelevene er overrasket over at han ikke husker.

– Yngve har jo nesten fotografisk hukommelse. Han kan, uten å blunke, ramse opp alle fargekodene på lærernes misfargede tenner, forteller klasseveninne Linda Kristine Helgesen.

Eidsnes er ellers kjent for å regne ut radiusen av norsklærerens iøyenfallende adampseple, samt gjengi perfekt hvordan gymlæreren kremter.

– Han er helt utrolig, hevder Mads Bruvik i parallellklassen.

– I går minnet han meg på at Uthaug og Kjelstad ble solbrente på issen en dag i august hvor det bare var sol i to timer. 

Selv har ikke Eidsnes noen god forklaring på hvor han har talentet sitt fra.

– Det har bare alltid vært sånn. Jeg husker at jeg allerede første skoledag la merke til hvor mye spytt som samlet seg i munnviken til klasseforstanderen. 

Foreldrene skjønte tidlig at Yngve hadde en spesiell gave. 

– Jeg husker han kom hjem fra skolen og fortalte at musikklærer Hanne spiste leverpostei hver onsdag. Da jeg spurte hvordan han visste det, la han ut om matrestene som alltid la seg ved høyre hjørnetann, sier pappa Gard Eidsnes.

– Siden da har vi forsøkt å legge forholdene så lite som mulig til rette for at han kunne fortsette å dyrke talentet sitt. Det hjelper ikke. Han kan fortsatt huske hvor ofte hver enkelt lærer skifter klær i løpet av en uke.

Mest stolt er 8. -klassingen av at han har fullstendig oversikt over når lærerne har prompet i timen siden han begynte på skolen i 2012. 

Barnepsykolog Olivia Friele mener Eidsnes hukommelse er spesiell. 

– Yngve har fortalt med stor innlevelse hvordan rektor prompet mens han satt på pulten til Stian Strand. Hans beskrivelse av lukt og reaksjoner har mange detaljer, til tross for at dette skjedde i en annen klasse enn Yngves. Han har evnen til å danne seg nesten perfekte bilder basert hva andre har fortalt.

– Yngves hukommelse er et eksempel på hvordan falske minner kan være sterkere enn ekte minner. Han vet, bedre enn sin bror, hvordan ånden til brorens lærer på videregående lukter. Det er ganske unikt.