(foto: flickr.com/hasselbalch)
(foto: flickr.com/hasselbalch)

Roser kommunen for å stå imot mediestorm om dårlig eldreomsorg.

Jubelen stod i taket på Gullskogen da det endelige vedtaket kom fra Drammen kommune. Etter 65 år under samme tak, skulle endelig Berit (89) og Olaf (90) Kristoffersen adskilles.

– Jeg hadde aldri trodd at denne dagen skulle komme. Tenk, at jeg skulle få sjansen til å leve alene – uten hakkinga fra Berit, forteller Olaf.

Bakgrunnen for vedtaket er at sykehjemmet kun hadde anledning til å ta imot Berit som var mest pleietrengende, mens den nesten like pleietrengende Olaf, blir boende hjemme med assistanse fra hjemmehjelpen.

Paret giftet seg i Strømsø kirke i 1948, og har siden den dagen levd tett innpå hverandres uvaner og særegenheter.

– Da vi markerte diamantbryllupet, begynte jeg å tvile på om jeg noen gang ville slippe den smattingen hans. Det er noe med at, når man har levd et helt liv sammen, så ønsker man ikke å leve enda mer sammen, sier Berit og viser fingeren til Olaf.

Ekteparet ønsker å rette en stor takk til kommunen og sykehjemmet for å stå i mot presset fra mediene.

– Det har vært så mye skriverier om dårlig eldreomsorg og ektepar som ikke får bo sammen, at jeg begynte å bli nervøs for at de puttet oss på samme hjem. Men det skal kommunen ha: Kritikken bare preller av, sier Berit, som kommer til å savne å våkne opp sammen minst.

Nå føler Olaf seg trygg på at det blir lenge til de to sees igjen.

– Skulle vi få et tilbakefall og ønske å bo sammen igjen, er det trygt å tenke på hvor komplisert det er å klage på vedtaket, hvor lang saksbehandlingstiden er, og hvor kort vi har igjen å leve, forklarer Olaf, før Berit legger til:

– Og heldigvis har vi ikke produsert noen ressursterke barn som kan stå på for å omgjøre kommunens vedtak.