(foto: flickr.com/placbo)
(foto: flickr.com/placbo)

Hver uke skriver sosiolog Harald Eia for 5080

Hei, hehe. En uke siden sist, gitt. I dag lurer jeg litt på hvorfor folk begynne å røyke. Hvorfor er det slik? Det er mange ulike måter å forklare dette på, men jeg har bestemt meg for lenge siden.

Kan det være genene? Mitt retoriske spørsmål tyder på det.

Men hvorfor minsker så andelen av røykere? Hvordan forklarer vi det?

Aldri før har vi hatt så mye penger til å kjøpe røyk – vi i verdens rikeste land – og likevel slutter vi å røyke. Jo rikere vi blir, dess mindre røyker vi, hehe. Det er dette som kalles «røykegenparadokset».

Siden jeg viste i programmet» Hjernevask» at det er genene som får folk til å begynne å drikke og røyke, må vi altså anta at det har foregått en mutasjon i det norske genmaterialet. Dette kan være samme type mutasjon som fikk nordmenn til å slutte å røyke sigarer og piper og gå med hatt. Og samme type mutasjon som fikk amerikanere til å slutte å røyke cubanske sigarer.

Og siden vi nå vet at genene betyr så mye, vet vi også endelig hvorfor altså «Reform 94» mislyktes, og hvorfor elevheftet «Veiviseren» aldri ble en hit.

Hvis forskerne i pottitlandet Norge kan få øynene opp for disse konklusjonene, ville vi hatt et bedre samfunn. Da kunne vi startet en genbasert reform. Du skal ikke lenger enn til Nazi-Tyskland for å finne større åpenhet for slike reformer.

Da jeg studerte, skulle jeg selv gjerne hatt et genbasert veiviserhefte, hehe. Slik kunne jeg fått ut mitt fulle genetiske potensiale.

Følg 5080 på facebook, twitter og buzz.