(Foto: flickr.com/mediedager)
(Foto: flickr.com/mediedager)

– Alle kan ikke skrive under pseudonymet Doremus Schafer.

Den mediekritiske skribenten som opererer under pseudonymet Doremus Schafer, har ingen aktverdige grunner for å være anonym, melder VG.

Avisen har vært i kontakt med kilder som kjenner bakgrunnen for Doremus’ anonymitet, og som avviser at skribenten behøver å skrive under falskt navn.

– Dette bekrefter bare det vi mistenkte, sier kommentator i VG Anders Giæver.

– Til tross for at Fritt Ord, Journalisten, Manifest og Dagbladet går god for Doremus’ begrunnelse for å være anonym, bør han altså fortelle hvem han er. Ifølge våre kilder er informasjonen av allmenn journalistisk interesse.

Anonymitet er med på å undergrave det offentlige ordskiftet, forteller Giæver.

– Anonyme stemmer i offentligheten er problematiske fordi man aldri kan vite om de har bindinger eller andre agendaer. Det har flere anonyme kilder bekreftet overfor meg.

Den mangeårige VG-kommentatoren ber oss bare gjøre et lite tankeeksperiment.

– Som en kilde påpekte: Hvis alle skrev under pseudonymet Doremus Schafer, hadde det vært umulig å holde rede på hvem som mente hva. Hvordan skulle vi alle da kunne samles på Lorry’s?

Giæver forsikrer oss om at vi kan ha stor tiltro til VGs kilder.

– Ja, vi snakker faktisk om kilder som har gitt vesentlig informasjon om lunsjkrangelen mellom Erna og Listhaug og bruddet mellom Tone og Aksel, sier han.

– Senest i dag mottok jeg grundige opplysninger fra en kilde om at VG er den avisen som er best på anonyme kilder.