(foto: flickr.com/iberato)
(foto: flickr.com/iberato)

– Vil heller anbefale å bli førti.

I dag fyller Harald Bjerke hele 80 år. Til tross for at han har jobbet hardt i mange år for å komme dit han er i dag, vil ikke jubilanten anbefale tilværelsen til andre.

– Det er ikke noe kult å bli gammel, hvis du tror det. Skulle jeg gjort alt om igjen, ville jeg aldri blitt 80 år. Det er ikke sånn som på film hvor du blir klokere med årene, sier Bjerke og viser til at han stadig glemmer ting han har lært og lest.

– Dessuten er jeg fullstendig hjelpeløs med data og mobiler og alt det der. Jeg vil mye heller anbefale å bli førti.

Selv turte Bjerke bare fram gjennom livet, og tenkte aldri mye over hvordan han ville få det som gammel mann.

– Du mister håret, huden blir skrukkete og når du spiser kokt egg blir alltid noe liggende i munnviken. Og du får en rar kroppslukt. Lukten som passer dårlig sammen med at du får et stort behov for å klemme barnebarn, og at du hører så dårlig at du må sitte tett inntil slektninger.

Til og med bilkjøring blir vanskelig, ifølge Bjerke. Han opplever stadig oftere at andre bilister tuter på ham.

– Det virker som de skyr meg som pesten. I det siste har motgående trafikanter kjørt ut i grøften når jeg kjører på motorveien, sukker pensjonisten.

Nå ønsker han at unge i dag skal lære av hans feil.

– Det virker ikke som dagens generasjon tenker særlig over hva det innebærer å bli så gammel. Men hva vet vel jeg? Jeg er jo gammel og skjønner meg ikke på ungdommen.