(Foto: Quinn Dombrowski)
(Foto: Quinn Dombrowski)

Har gått nedover siden 30-årsalderen.

Da Dagny Torstensen i dag feiret sin 100-årsdag med venner, barn, barnebarn og oldebarn til stede på Smestad eldresenter, kunne hun meddele at hun fortsatt ikke føler seg spesielt kvikk.

– Nei, nå er det ikke mye igjen av meg. Jeg fortsetter å miste tenner, hår og hofter. At alder bare er et tall, får stå for andres regning. Jeg føler meg skikkelig gammel, presser 100-åringen frem.

Torstensen flyttet til Oslo for å gå på husmorskole etter at hun var ferdig med folkeskolen på Gjøvik. Allerede rundt 30-årsalderen mener hun at formen begynte å skrante.

– Det var en annen her på senteret som fylte 100 for en måneds tid siden, og da sa hun til journalisten at hun følte seg som om hun var 20. Det må ha vært en løgn, siden hun døde to uker senere, forteller Torstensen, før hun må ta på seg surstoffmasken igjen.

Hun håper at hun ved å stå frem med sin historie, kan få andre 100-åringer til å innrømme at de er skrale når de snakker med journalister.

– Det er jo åpenbart at livet er på hell når du runder 100. Ting begynner å henge, slenge, skrante, skrumpe. Da skal du være bra senil for å føle deg som en 20-åring, avslutter Torstensen med assistanse fra sykepleieren.