50-tallsmenn jobber med et eller annet (foto:flickr.com/seattlemunicipalarchives)
50-tallsmenn jobber med et eller annet (foto:flickr.com/seattlemunicipalarchives)

– Må lære av tiden da de beveget seg raskere.

Høyrepolitiker Kristin Clemet raser mot den norske arbeidsmoralen, og hevder at arbeidsuføre og syke nordmenn må lære av sine forfedre:

– På 50-tallet jobbet man mye hardere. Jeg hadde en onkel som var fabrikkarbeider på dagtid og vakt i havnen på natten. Han holdt seg gående på en blanding av koffein og amfetamin. Han ble bare 26 år, men viste den arbeidsmoralen som Norge trenger, sier Clemet til 5080posten.

Clemet mener at hennes onkel, «Hallusina-Jon» som han ble kalt, hadde passet perfekt til dagens arbeidsmarked:

– I disse finanskrise-tider skriker arbeidsmarkedet etter arbeidsuføre. Vi mangler den «go-en» som de hadde på femtitallet, og som de fremdeles har i Polen, som får folk til å jobbe hardt og død tidligere enn vi gjør i dagens pyse-Norge.

Clemets bestemte inntrykk, etter å ha sett mange utgaver av filmavisen, er at 1950-tallet var en gylden æra i Norges-historien:

– Dette var tiden da folk gikk på ski, alltid var nøttebrune i huden og samtlige smilte kjekke smil. Jeg har til og med inntrykk av at de beveget seg raskere, sannsynligvis fordi de ønsket å få mest mulig gjort i løpet av en arbeidsdag.

Politikeren peker dessuten på at statistikken over gravide kvinners sykefravær har gått rett til himmels siden 1950-tallet.

– Dette er en urovekkende utvinkling, og det er LOs skyld. Jeg minnes fremdeles med bitterhet da LO forsøkte å hindre onkel Hallusina-Jon fra å jobbe seg ihjel. LOs leger hevdet at søvnmangelen gav ham vrangforestillinger, men hva gjør vel det når han var på jobb? Sammen med bestekameraten David Crockett, som forøvrig aldri dukket opp i begravelsen.

Hvis ikke det sykeordningene blir fryktelig mye dårligere på kort tid, mener Clemet at nordmenn står i fare for å leve lange og gode liv, noe som vil koste den norske staten dyrt.

– På sikt vil dette gi lite rom for skattelettelser, advarer hun.