Foto: Stortinget.no

Flere i Buskerud FrP reagerer på at Jon Helgheim forsøker å trenere vedtaket om å kaste ham ut fra førsteplassen på partiets liste.

– Systemet er avhengig av en rask behandling etter vedtak om utkastelse. At han nå bruker media og underskriftskampanjer og spiller på følelser undergraver demokratiinstituttet, sier lederen i Gol FrP, Tor Helge Berg.

Han mener Helgheim må forstå hvordan demokratiske prosesser fungerer i Norge.

– Hvis han ikke liker det, står han fritt til å dra til et annet land. Men sånn er det i Norge. 

Andre i partiet stiller spørsmål ved Helgheims lojalitet til landet han bor i, noe som er utbredt i religiøse grupper som lever på siden av samfunnet. 

– I FrP er det FrPs regler som gjelder. Det er kanskje andre regler i miljøet han kommer fra, men det kan ikke vi ta hensyn til, sier en kilde sentralt plassert i Buskerud FrP.

– Helgheim følger en religion som kommer fra Midtøsten (kristendom, red.anm.), et sted hvor demokrati er lite verdt. 

– Dessuten må han forstå at ikke alle kan få plass som listetopp. Det er ren snillisme, og vil bare føre til en strøm av lykkejegere fra Smiths venner. 

Tor Helge Berg er også kritisk til Helgheims utspill om «skittent spill».

– Det å sette merkelapper på meningsmotstandere er forkastelig. Helgheim forsøker å framstiller seg som et bedre menneske enn oss. 

Til tross for at Helgheim har vært en viktig brikke i partiet i lang tid, kan ikke tilhørigheten til partiet veie tyngre enn valgregulerende hensyn, mener en annen.

– Helgheim er sikkert en grei gutt, men vi kan ikke ta hensyn til sånne ting. Vedtaket er strengt, men rettferdig.

Jon Helgheim har ikke besvart 5080.nos henvendelser da han har vært for opptatt med å trøsteskrive kronikker om en religion fra Midtøsten (islam, red.anm.).