Foto: Kjetil Ree/wikimedia.com

I dag meddelte helse- og omsorgsminister Bent Høie at de vanligvis trøstende ordene til landets unge lar vente på seg.

– Vi må gjøre dette i riktig tempo, og akkurat nå prioriterer vi forståelse for folk i polkøer, forklarte Høie på dagens pressekonferanse.

Opprørt

Marlene Karlstad (20) har nettopp begynt å studere. Hun flyttet til Oslo like før pandemien brøt ut og har i lang tid sittet alene inne på den lille hybelen sin. Hun forteller til 5080.no at hun er  helt avhengig av Bent Høies forståelse.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hvis jeg ikke har Bents forståelse, hvordan skal jeg betale leien? Hvordan skal jeg ta vare på min psykiske helse?

Og Marlene er ikke alene. En ny studie viser at 23% av alle studenter bare hadde forståelse fra Bent Høie som inntekt. 

Vil vente

Likevel vil regjeringen vente med å dele ut mer fortståelse og empati.

– Deler vi ut for mye empati på en gang risikerer vi å gå tomme, hevder helseministeren.

– Dessuten vet vi at for mye forståelse og medfølelse kan gjøre det vanskelig for folk å komme seg tilbake i jobb. Generøse empatiordninger kan lett bli en hvilepute.

Denne uken understreket også statsminister Erna Solberg at nordmenn ikke må tro at regjeringen kommer løpende bare fordi nordmenn har problemer.

– Vi kan ikke ha det sånn at folk tror vi kan ha det sånn, sa Solberg til TV2.

Forståelig

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har forståelse for at mangelen på forståelse for at det er vanskelig kan være vanskelig.

– Det er jo forståelig det. Men akkurat nå går det rett og slett ikke an å spe ut mer forståelse enn det vi har tilgang på, forteller Nakstad. 

– Jeg håper folk har forståelse for det.