(foto: Flickr.com/mliu92)

Etter en lang og intens debatt har norske babyer blitt enige om å kreve flere farlige ting å putte i munnen.

– At det er for få farlige ting å putte i munnen, er det som bekymrer babyer mest i Norge i dag, sier Iver Grønningen (1), kommunikasjonssjef i Norsk babyforening. 

Større mangfold

Han etterlyser mer mangfold på gulvet. 

– Hvor er tegnestiftene eller de små perlene? Etter at støvsgugeren ble vanlig i hjemmet, er det sjelden man ser så mye som en hard brødsmule på gulvet. 

Han mener det er tydelig at norske stuer ikke er innredet på de minste barnas premisser. 

– Det er i alle fall ingen av oss som blir tatt med på råd. Hva er f.eks. de plastgreiene fra Clas Ohlson i støpslene? Vi har ikke bedt om dem. Når man først er på Clas Ohlson, burde foreldre heller kjøpe noen muttere, skruer eller binders å legge ut over gulvet, sukker han.

Står sammen

Altfor lenge har babyenes krav blitt oversett, påpeker Grønningen, og han er derfor glad for at landets babyer endelig har klart å samle seg om en felles uttalelse.

– Det har vært utfordrende å forhandle en og en med sine foreldre. Ofte har vi blitt løftet vekk fra forhandlingsbordet allerede før forhandlingene har begynt. Nå står vi sammen!

Ada Greaker Johnsen (1/2) støtter kravet om farlige ting å putte i munnen, men skulle gjerne også sett flere skarpe hjørner å dunke hodet mot.

– Det var mange som ønsket at vi skulle kreve større blå ringer under foreldrenes øyne eller gi dem mer tinnitus. Men farlige ting i munnen er en ok begynnelse og noe vi alle støtter.

Samfunnet må legge til rette

Mikkel Ørnholt (1) mener storsamfunnet må legge til rette for at babyer kan utfolde seg.

– Har de ikke sett hvor glade vi blir akkurat i det vi får den farlige tingen i munnen? Mange små har opplevd å bli trakassert og slått i ryggen – i fornedrende posisjoner mens resten av familien kommer løpende inn – bare for å smakt på en tørr pastaskrue. Dette ville aldri bli tolerert på en arbeidsplass.

Varsler aksjon

Med mindre kravet innfris i løpet av uken, varsler babyene en bæsje-mens–alle-i-familien-har-dårlig-tid-aksjon. 

– Nå begynner hverdagen igjen, og vi er klar over at aksjonen kommer til å gå ut over tredjepart om morningene, men vi bryr oss ikke. Dette er foreldrenes ansvar, fastholder Iver Grønningen.

At babyene mener alvor er tydelig før møtet med Riksmeglingsmannen. De har allerede sendt inn en liste med krav til hva Riksmeglingsmannen skal ha på kontorpulten: På listen finner vi nøkkelknippe, iPhone, fjernkontroll og fulle kaffekopper. 

– Og kaffen skal være glodvarm, avslutter en kampklar Grønningen.

Hør oss oppsummere TV-uken i podkasten «Gleden med TV-en».