Skjermdump: nrk.no

Tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup advarer mot at barn bruker for mye tid på sosiale medier.

– Det vi vet er at mye skjermtid øker faren for at barn blir voksne som ikke advarer mot skjermtid. Vil de da kunne ta gode valg når disse valgene ikke er basert på panikk? spør Astrup retorisk.

Han kaller samfunnsutviklingen et gigantisk eksperiment.

– På Debatten om 20 år vil kanskje ingen advare mot skjermtid og sosiale medier. Kanskje var jeg var den siste digitaliseringsministeren som advarte mot et medium jeg selv ikke bruker?

Klart seg uten

Den profilerte Høyre-politikeren sikter til Facebook som han har klart seg uten siden 2012.

– 11 år uten er lenge nok til at jeg har rukket å danne meg mange fantasier om hva som skjer på sosiale medier.

Han peker på at sosiale medier domineres av sprit-taxi, narkolangere og pedofile.

– Som far ønsker jeg ikke å ha sånne fantasier. De skal bort, og da må staten hjelpe meg.

Nå ønsker han en 16 års aldersgrense på sosiale medier, hvor brukere må legitimere seg med BankID for å logge inn. En ordning som viser seg fullt mulig å innføre, ifølge Astrups fantasi.

Liberal

– Jeg har alltid vært veldig liberal, og jeg mener fortsatt at det ikke er nødvendig å regulere pris på barnehage eller strøm. Men nå har jeg støtt på et problem pengene mine ikke kan løse, og da må staten på banen.

Astrups forteller om et stort press fra klassemiljøet om at barna hans måtte skaffe seg smarttelefon og sosiale medier. I fjor forsøkte han å kjøpe Nokia-telefoner til alle i klassen for å stoppe gruppepresset.

– Men de ville ikke ha dem! Jeg prøvde å forklare dem om både Snake og Jamba ringetoner, men tror du det hjalp? Nei, resultatet var at de filmet meg mens jeg demonstrerte Crazy Frog-sangen og la det hele ut på TikTok.

Derfor så han seg altså nødt til å ty til mediene til slutt.

– Jeg har jo truet barna mine med å gå til Dagsnytt 18 hvis de ikke sluttet å mase om sosiale medier. Men de trodde ikke på meg. Nå er jeg ganske sikker på at om 10 år, så er det jeg som ler best.

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: