Da Coop Mega i Trondheim sentrum i fjor gjennomførte kutttiltak, måtte Stig Morten Oppegård gå fra sin stilling som leder av ferskvaredisken. Selv nekter han å kalle seg arbeidsledig.

– Jeg foretrekker konsulent, eller consultant. Jeg står ikke utenfor arbeidslivet, jeg jobber opp i mot arbeidslivet, forteller Oppegård.

Straks etter at engasjementet ble avsluttet ved Coop bega Oppegård seg ut på nye eventyr og startet selskapet Flexi Consult. 

– Det er som er unikt ved meg som konsulent er at jeg har erfaring fra arbeidslivet, både som leder og ringevikar. Erfaring er lik kompetanse, og kompetanse er helt nødvendig i den nye komptetanseøokonomien. 

Oppegård sier aldri til andre at han mistet jobben. 

– Jeg liker ikke det uttrykket. Jeg pleier å si at jeg fikk en ny mulighet. En mulighet jeg ikke kunne si nei til fordi jeg hadde kortidskontrakt med Coop. Så da muligheten bød seg, i en alvorlig samtalte på sjefens kontor, grep jeg den begge hender. Etter at oppsigelsestiden var gått ut, selvsagt.

Etter oppstarten har ikke telefonen stått stille. Da ryktet begynte å spre seg, fikk 29-åringen så mange henvendelser at han måtte skru av telefonen i lange perioder. 

– Jeg er nok i ferd med å bli byens mest etterspurte mann. Av og til må jeg rett og slett høflig avvise kreditorene: «Det passer ikke nå. Jeg er på jobbreise. Og dere har tatt alt jeg eier.»

I tillegg til de konstruktive, daglige forhandlingene med kreditorene, holder Oppegård ofte foredrag.

– Ja, jeg kan holde foredrag nærmest hvor som helst, jeg. I det siste har det vært mye via telefon, men også en del på parkingsplasser og i busskur. Da snakker jeg om hvordan man kan snu det å miste jobben til å bli konsulent.

Når man styrer sin egen bedrift, blir det også mange reisedøgn. Av og til kan han bli møkk lei av å ikke sove i sin egen seng. 

– Det blir mange overnattinger på hoteller, moteller og i bilen. Mest i bilen i det siste. Etter at jeg og kona tok ut seperasjon, har jeg bare gått enda mer inn i jobben. Det er ingen forskjell på jobb og fritid. Ingen forskjell på kontor og firmabil, eller firmabil og leilighet.

Den nye tilværelsen har likevel flest positive elementer, ifølge Oppegård. Blant annet økt fleksibilitet.

– I dag har jeg mye større frihet til å styre min egen hverdag. Jeg får jo sett barna mine mye oftere. Riktignok mest på avstand, siden jeg er helgepappa, men det føles godt. Ansiktene deres som lyser opp når de ser meg i buskene… dét kan ingen penger kjøpe. Og bra er det, for jeg har ingen penger. Ja, bortsett fra når jeg klarer å overtale barna til å leke butikk med mammas penger.