(foto: flickr.com/sharynmorrow)

– Hårfin linje mellom å være tynn og tjukk.

Nye regler fra Helsedirektoratet krever at alle barn fra 3. – 8. klasse skal veies. Direktoratet ønsker å avdekke fedme allerede i skolealder slik at overvektige barn kan få hjelp.

– I dag er det nesten umulig å se på barn om de er tjukke eller tynne. Ofte er det en hårfin linje mellom å være slank og fyldig – en linje som er vanskelig å se, selv for det trente øyet, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til 5080.no.

Guldvog tror det finnes store mørketall for fedme i skolenorge, og regner med at veiingen vil få fram mye skjult overvekt.

– Jeg vet f. eks. at mange skaper en optisk illusjon ved å kle seg i vertikale striper. Tjukke barn kan også stille seg inntil store biler for å framstå som små og nette. Det er også kjent at noen overvektige beveger seg veldig raskt, slik at de blir vanskelige å bedømme ved hjelp av det blotte øyet.

Helsedirektoratet vil om et år gå gjennom erfaringene fra det nye regelverket, før de innfører obligatorisk veiing og måling av barns kjønnsorganer.

– Det er veldig viktig å få kartlagt om barna er gutt eller jente, slik at vi kan gi dem korrekt prevensjonsundervisning.