[youtube id=»QE1fE-tUMb8″ width=»600″ height=»340″ position=»left»]

JANUAR:

I januar var nyhetsåret 2012 et temmelig ubeskrevet blad. Hva ville skje? Hvor langt kom det til å bli? Ville det være nok nyheter til å fylle et helt år også i år? Svarene begynte raskt å tikke inn. Det begynte med Michelle Bachmann som trakk seg som presidentkandidat for å bruke mer tid på være av norsk avstamming og et stort norsk oljefunn som sikret verdiskaping helt til verdens undergang. Videre fortsatte det med en Wikipedia-streik som lammet Dagbladets utenriksredaksjon og at Jens Stoltenberg angret på oppfordringen fra nyttårstalen om at vi trenger flere digitale nabokjerringer.

(Skjermdump: nrk.no)
(Skjermdump: nrk.no)

Stoltenberg etter Plumbogate: – Det var litt for mye digital nabokjerring 

Statsminister Jens Stoltenberg kaller i kveld inn flere av landets ledende digitale nabokjerringer til et møte. Bakgrunnen er stormen rundt Plumbos kommentar om Madcon på lørdagens Spellemannspris.

– Vi kommer til å snakke litt om proporsjoner, og hvilke saker man bør bruke krefter på. For den digitale nabokjerringens troverdighet, er det viktig at aktørene oppfører seg litt mindre som nabokjerringer.

Les hele saken.

flexus forside
(foto: flickr.com/timo)

Ruter innrømmer: – Flexus er egentlig et kunstprosjekt

Etter mye bråk og mange klager fra reisende, tar Ruter i dag bladet fra munnen og forteller hva Flexus-prosjektet egentlig er.

– Flexus har engasjert hele Oslo! Vi har flyttet kunsten ut av galleriene og gjort den til en del av folks hverdag. Ved å tørre å provosere og sjokkere har Ruter gjort hele folket til kunstkritikere, og det er vi er veldig stolte av, forteller kunstnerisk leder i Ruter, Gro Grusfjell.

Les hele saken.

HVA HUSKER DU BEST FRA 2012?

ankerMarkus Gaupås Johansen, programleder i 5080 Nyhetskanalen:

– Det jeg husker best fra nyhetsåret 2012, var det siste som skjedde: Da vi i redaksjonen kom på ideen om å intervjue hverandre om hva vi husker best fra nyhetsåret. En genial enkel måte å produserer nyheter på!

FEBRUAR:

I årets andre måned ble det klart at Skavlan flyttet studioet sitt til London for å snakke svorgelsk, by:Larm ga publikum mulighet til å oppdage nye fjes i platebransjen og NRK jublet over at nesten 700 000 led seg gjennom premieren på Erobreren.

Putin peker på at opposisjonen får en leder med et godt kontaktnett i Kreml. (foto: flickr.com/worldeconomicforum)
Putin peker på at opposisjonen får en leder med et godt kontaktnett i Kreml. (foto: flickr.com/worldeconomicforum

Putin utnevner Medvedev til leder av opposisjonen

Russlands statstminister Vladimir Putin, kunngjorde i morgentimene i dag at landets sittende president blir ny leder for opposisjonen.

– I hvilket annet land er opposisjonen så heldige at de blir ledet av en tidligere president? Og i hvilket annet land sørger statsministeren for at utnevnelsen får så stor medieoppmerksomhet, spurte Putin retorisk.

Les hele saken.

hopp jacobsen
Etter et spiseår er Anders Jacobsen klar for å miste ansiktsfargen igjen. (foto: flickr.com/skiforbundet)

Anders Jacobsen gjør comeback: – Har fått anoreksien tilbake

Etter et år som hoppkommentator for NRK, har tidligere storhopper Anders Jacobsen bestemt seg for å gjøre comeback i hoppbakken.

– Jeg har brukt det siste året til å spise, og være sammen med familien. Men nå føler jeg at anoreksien er på vei tilbake, sier Jacobsen til 5080.no.

Les hele saken.

MARS:

Medienorges 22. juli-redaksjoner måtte nedbemanne etter at avdokat Sigurd Klomsæt ble tatt av saken og Altinn-Kenneth gikk tilbake til bare å være Kenneth. Audun Lysbakken måtte gå på grunn av manglende oppslutning i Dagbladet og Felix Tschudi fikk støtte fra UD til å skrive bok om hvor lite han kjenner Støre. Mars vil bli husket som en av 2012s beste nyhetsmåneder.

Ny app forteller deg hvem som til enhver tid sitter i regjering

(foto: flickr.com/stephenliveshere)
(foto: flickr.com/stephenliveshere)

– Her kan du gå inn på de ulike departementene og se de siste statsrådsendringene, og klikker du her, kan du sjekke de ulike teoriene om hvorfor de egentlig måtte gå, forklarer en entusiastisk Karl Eirik Schøtt-Pedersen under lanseringen av regjeringens nye mobil-App.

«Minister Simplifier» kan fra i dag av kjøpes via iTunes Store. Ifølge Schøtt-Pedersen, har behovet for en slik app blitt stadig større de siste årene.

Les hele saken.

Oppdagelse til sprø litteraturprofessor nå i gale hender

(foto: flickr.com/benmcleod)
(foto: flickr.com/benmcleod)

Politiet i Bergen har slått alarm etter et innbrudd på kontoret til litteraturprofessor Arild Kittang. Forskningsresultater fra de siste ti årene har blitt stjålet.

– Uten å si for mye, så er det en presis beskrivelse av hvordan vi definerer virkeligheten med språket vårt. Mennesker med onde hensikter kan bruke denne kunnskapen til å forme verden slik de måtte ønske.

Les hele saken.

HVA HUSKER DU BEST FRA 2012?

Frank Øvrebotn, ledelseskommentator i 5080 Nyhetskanalen.

bilde– Jeg husker best ansvarsfraskrivelsen i SAS-ledelsen. Konsernsjef Rickard Gustafson gikk f.eks. ned 20% i lønn. Det er ikke å ta ansvar, siden ansvarlige ledere går av. Det hadde vært et mye tydeligere signal om Gustafson gikk av 20%.

 

 

APRIL:

Etter bare noen få måneder var det klart for alle at 2012 allerede var blitt et sterkt nyhetsår. Kunne april følge opp? I forbindelse med rettsaken mot Anders Behring Breivik lanserte dagbladet.no en egen knapp for alle som ikke ville lese dagbladet.no, mens den terrorsiktede skrev brev til norske aviser for å forklare hvorfor han måtte skrive brev til norske aviser for å forklare at han var tilregnelig. Eirik Huseklepp gikk fra en fattig bakgårdsklubb til en annen og forskere var nær ved å utvikle en vindunk som ikke alltid har noen dråper igjen. I 2012 velger vi oss april.

(skjermdump nrk.no)
(skjermdump nrk.no)

Norsk rettspsykiatri ikke tilregnelig

Norsk rettspykiatri er ikke tilregnelig. Det kom fram i en rapport som ble lagt fram i dag.

– Rapporten, som skulle vurdere Anders Behring Breiviks tilstand, konkluderte helt motsatt av en annen rettpsykiatrisk rapport om det samme temaet. Dette er ikke oppførselen til en tilregnelig profesjon, sier ekspert på rettspsykiatri Hanne Frafjord til 5080.no.

Les hele saken.

Elle får ros for å ha funnet plus-size-modell som ikke er tjukk i trynet

Faksimile: Elle
Faksimile: Elle

Motebladet Elle får mye ros for forsiden på siste utgvave, som viser en såkalt «plus-size»-modell.

– Modellen er jo et funn! Hun er stor, men ikke tjukk i trynet. Det er en sjelden kvalitet, skryter moteskribent Janne Brun overfor 5080.no.

– Når Elle først skulle ha en litt frodig dame på forsiden, kunne de ikke funnet en bedre dame enn Tara Lynn. Hun er et fantastisk forbilde for hele den promillen av jenter som ser sånn ut.

Les hele saken.

 

MAI:

«Kom mai du skjønne milde», heter det i sangen. Og mai kom, både skjønn og mild og mailig. Dan Oddfjell skrev kronikk om den feige kongefamilien som rømte landet i 1940, Ole Gunnar Solskjær valgte å bli i Molde etter en middag med Kjell Inge Røkkes sjekkhefte og Oslo stod på hodet på grunn av et besøk fra Canadas Eivind Trædal.

Pengene som gikk med til å lage rapporten kunne gitt større avkastning i aksjefond, viser rapporten. (Foto: Harald Groven/wikimdia.org)

SSB-rapport: Lønner seg ikke med SSB

Statistisk sentralbyrå gir utgifter for det offentlige. Det viser beregninger fra Statistisk sentralbyrå.

– Å bruke penger av andre grunner enn å investere, er å skyve problemene foran seg. Vår forskning viser at vår forskning ikke kan opprettholde velferdsstaten, uansett hvor interessant den måtte være.

Les hele saken.

 

Brudd mellom kirke og stat: – Husket ikke lenger hvorfor vi ble sammen

(flickr.com/desoda)
(flickr.com/desoda)

Etter flere år sammen, har den norske kirke og den norske stat valgt å avslutte forholdet.

– Vi har rett og slett vokst fra hverandre. Det er trist når man ikke lenger kan huske hva man falt for hos den andre i begynnelsen, sier den norske kirke til 5080.no.

Etter mange lange samtaler fant de to ut at det ville være feil å holde sammen bare på grunn av folket.

Les hele saken.

JUNI:

Juni var måneden Jan Bøhler la ferien til Dagsnytt 18 og nordmenn fikk beholde Kinderegg hvis de lovet å ta av seg lua før de stormet inn i stua. Dessuten avslørte en mann med tourettes at han gledet seg til å skrive adjektivhistorie og en irriterende sladrehank ble spådd en lysende karriere som linjedommer. Med andre ord: Juni var selve rosinen i nyhetspølseåret.

(foto: flickr.com/areese)Streik dum

Etter flere streiker denne våren, varsles det nå flere streiker. Det er dumt for mange som er på reisebyrå.

– Jeg skal jo på ferie, da. Så da blir det dumt med streik, sier en tobarnsmamma som nettopp har kjøpt sydenferie.

Men også vi andre som ikke skal utenlands, må belage oss på å bli rammet, i og med at streiken påfører samfunnet en kostnad. Det betyr mer dumt for meg og deg.

Les hele saken.

NSB lanserer tog for buss-for-tog

[youtube id=»xGx3-8UMyko» width=»600″ height=»340″ position=»left»]

 JULI:

Juli var skandalenes måned. Den første skandalen fant sted i Tour de France-skandale da en TV2-journalist glemte å snakke med Cavendish om Boasson Hagen. Deretter dukket det opp mistanker om kampfiksing etter at LSK ikke rotet  bort ledelse i sluttminuttene. En PR-ekspert slaktet en gris og ikke minst: Claus Lundekvam ga nye intervjuer.

Claus Lundekvam innrømmer å ha solgt våpen til Syria

(skjermdump: tv2)
(skjermdump: tv2)

Situasjonen i Syria virker svært fastlåst for øyeblikket, mye på grunn av Russlands støtte til det sittende regimet. De siste dagene har det kommet flere nyheter om at den gamle supermakten har forsynt Syria med våpen. Nå innrømmer også Claus Lundekvam at han har solgt våpen til Syria.

– Jeg gjorde det noen ganger da jeg spilte i Southampton. Det var en måte å tjene litt ekstra penger på for oss spillere, men det er ikke noe jeg er stolt over, sier Lundekvam til 5080.no.

Les hele saken.

Det hersker domani blant Rom-folket.
Det hersker domani blant Rom-folket.

Årvoll-leiren kan føre til økt tilstrømming av vann- og toalettfans

Den midlertidige leiren for Rom-folk på Årvoll har nå fått vann og toaletter. Øst-Europa-ekspert Bjørnar Lindgård frykter dette kan føre til økt tilstrømming av fans av vann og toaletter.

– Vann og toaletter er en stror greie blant tiggere og andre fattige mennesker i Øst-Europa. Det er svært sannsynlig at leiren på Årvoll vil trekke til seg disse folkene, og at de både drikker seg utørste og gjør fra seg i do, sier han til 5080.no

Les hele saken.

HVA HUSKER DU BEST FRA 2012?

Trine Lise Gamslett, programleder i Konflikt på 5080 Nyhetskanalen.

trine lise 2– Markus, er det deg? Jeg har sagt at du skal slutte å ringe. Jeg kan høre at du puster. Det er akkurat samme pusting som i telefonen i går kveld. Markus? Nå legger jeg på.

 

 

AUGUST:

Kongen av nyhetspølseåret må utvilsomt være august. I løpet av august ble det klart at Anders Behring Breivik ikke var utilregnelig, bare en idiot. Mars-rover Curiosity-bilen ble avbildet av Google Street View-bilen, Erik Tysse var godt fornøyd etter 20 km kanossagang og Hotmail besluttet å legge ned siden selskapet ikke har plass til mer spam.

Film-skandale: Kon-Tiki fremstiller Thor Heyerdahl som forsker

(foto:wikimedia.org)
(foto:wikimedia.org)

Familiene til flere fremtredende forskere er svært kritiske til måten Thor Heyerdahl blir fremstilt på i filmen «Kon-Tiki» som har premiere i dag.

– I filmen fremstilles han jo som en ekte forsker. Vi frykter at man med dette vil etterlate et inntrykk av at Heyerdahl faktisk var en forsker, sier Kamilla Barth, datter av antropolog Fredrik Barth.

Les hele saken.

 

Björk skuffet ikke på Converse-festivalen

(foto: Audun Hellemo)
(foto: Audun Hellemo)

Den islandske vokalisten Björk skuffet ikke, da hun i går holdt konsert blant tusenvis av Converse-par i Middelalderparken.

– Det var en nærmest magisk stemning da tonene strømmet gjennom duskregnet og over Converse-sko i alle verdens farger, sa Nicolai Aune til 5080.no etter konserten.

Les hele saken.

SEPTEMBER:

Av alle nyhetsmånedene i nyhetsåret, var september den beste nyhetsmåneden. Dette til tross for at september bare har 30 nyhetsdager. Schrødingers katt ble mer barnslig enn Newton, synske klarte ikke å forutse at de ble lurt av et NRK-program og sladreblader avdekket de beste beste pikselpuppene siden «Leisure Suit Larry».

(foto: flickr.com/salty_soul)
(foto: flickr.com/salty_soul)

Idioter fortsatt sinte på youtube-film laget av idioter

Tusenvis av idioter i den muslimske verden gjør fortsatt mange idiotiske ting pga den idiotiske youtube-filmen som er laget av en gruppe amerikanske idioter.

Det er den fullstendig idiotiske «Innocence of Muslims» av den idiotiske Nakoula Basseley Nakoula, som har satt sinnene i kok hos muslimske idioter. Filmen er ennå ikke vist på kino eller noen festivaler, men er lagt ut på nettstedet youtube, blant mange andre idiotiske filmer.

Les hele saken.

Diskusjonen om Munch-museet fortsatt ikke viktig

Selv ikke etter å ha vært tema på Dagsnytt 18 på NRK P2, har debatten blitt noe viktigere. (skjermdump: nrk.no)
Selv ikke etter å ha vært tema på Dagsnytt 18 på NRK P2, har debatten blitt noe viktigere. (skjermdump: nrk.no)

Debatten om hvor det nye Munch-museet skal ligge har rast siden 2008. Selv om mange intelligente mennesker mener veldig mye om saken, er den fortsatt ikke viktig.

– Jeg prøver, jeg. Skriver kronikker, gjør resarch og stiller opp i debattprogrammer med alvorlig mine, men det hjelper bare ikke. Det er og blir en fillesak, sukker musiker og komponist Ketil Bjørnstad.

Les hele saken.

HVA HUSKER DU BEST FRA 2012?

Torgny Falch, programleder i Verdenshjulet på 5080 Nyhetskanalen.

falch2– Jeg husker best da jeg ble gjenforent med min gamle venn Mahmoud Ahmadinejad. Det var vel strengt tatt ikke i år det skjedde, men i 2003. Og vi ble vel ikke gjenforent, men introdusert for hverandre, siden jeg skulle drive hans valgkampanje for å bli borgermester i Teheran. Men jeg husker det. Jeg husker at han ikke kunne tro at jeg var journalist, siden jeg førte meg som en ekte iransk borgermester. Og det er forklaringen på spørsmålet du burde stilt, om hvorfor jeg har gått fra å hate jøder til å hate semitter.

OKTOBER:

Oktober slo ned som en bombe i nyhetsåret. Ikke før hadde september avgått med døden, før oktober reiste seg fra septemberasken og ga oss nyheter vi sent vil glemme: Reaksjonene på fredsprisen viste at mange mange er for EU-medlemsskap og mange er mot. Kreft trakk seg fra Lance Armstrong for å ta vare på sitt omdømme, og en kinesisk bordtennisspiller forsøkte å finne balansen mellom ping og pong.

(foto: flickr.com/cybrarian77)
(foto: flickr.com/cybrarian77)

Lærere slår tilbake mot minlærer.no: Setter karakterer på barn

Det har gått noen dager siden nettstedet minlærer.no ble opprettet, og norske lærere har ristet av seg det verste sjokket. Nå slår de voldsomt tilbake.

– Skal elevene sortere oss etter en simpel tallskala, skal jammen vi sortere elevene etter samme mal, raser Gunnar Brekke, rektor ved Eidsvåg skole i Bergen.

Ifølge Brekke kan det være snakk om å sette tallkarakterer på barn helt ned i 12-årsalderen.

Les hele saken.

Hallvard Flatland sikret valgseier for Hugo Chavez

(foto: flickr.com/www_ukberri_net)
(foto: flickr.com/www_ukberri_net)

I en valgkamp som lenge var svært jevn, var det Venezuelas sittende president som til slutt halte seieren i land. Hugo Chavez gir mye av æren til sin norske valgkampstrateg Hallvard Flatland.

– Hallvard kom inn de siste ukene, og gjorde en formidabel innsats. Han er en god autoritær sosialist, skryter Chavez.

Ved hjelp av enkle grep fikk Flatland opp Chavez´oppslutning til komfortable 54%.

Les hele saken.

TEKNOLOGI I 2012

Nyhetsåret ble i aller høyeste grad preget av ny teknologi. Mens TV2 Nyhetskanalen brukte mange millionær på et studio som fikk mye skryt av skaperne av studioet (samt brukerne av studioet), utforsket 5080 Nyhetskanalen alle mulighetene som lå i helikoptere og Skype.

[youtube id=»791rJ-wuT48″ width=»600″ height=»340″ position=»left»]

[youtube id=»ghkzCoXEk_4″ width=»600″ height=»340″ position=»left»]

 NOVEMBER:

Gode ting kan ikke gjentas for ofte, og slik er det også med november. For en nyhetsmåned det var! I november oversteg Intsagram-bilder av snø Intsagram-bilder av mat. Julen-kommer-tidligere-og-tidligere-debatten kom enda tidligere og en Aftenposten-kronikk ga Thomas Hylland Eriksen-uttalelse skylden for at Lance Armstrong dopet seg.

(foto: wikimedia.org)
(foto: wikimedia.org)

CIA-sjef går av: Krigføring ikke forenelig med utroskap

stilling, etter at det kom fram at generalen hadde hatt et utenomekteskapelig forhold. Nå beklager Petraeus den uheldige rolleblandingen.

– Å sende ut ubemannede dronefly over Afghanistan krever den høyeste etiske standard. Dessverre har jeg ikke levd opp til denne standarden, siden jeg har vært involvert i et sideprosjekt som står for andre verdier enn krigføring, sier Petraeus til 5080.no.

Les hele saken.

Miljøverndepartementet vil bevare ulven i Norge: Åpner lisensjakt på Sp-politikere

(foto: flickr.com/senterpartiet/)
(foto: flickr.com/senterpartiet/)

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har gitt Direktoratet for naturforvaltning instruks om å iverksette tiltak for å bevare ulven i Norge.

– Den største trusselen mot ulven i dag er politikere i Senterpartiet. Derfor gir vi nå fellingstillatelse på 15 voksne Sp-hanner og 12 voksne Sp-hunner, sier Berit Laksevåg i Direktoratet for naturforvaltning.

Foreløpig er det ikke snakk om å ta ut hele bestanden, forklarer Laksevåg.

Les hele saken.

ANSVARSÅRET 2012:

Gjennom 22.juli-høringene i Stortinget ble ansvar et viktig tema for mange voksne og alvorlige mennesker. «Ansvar» har faktisk blitt kåret til 5080.nos ny-ord i 2012. Ikke fordi ordet er nytt, men fordi det har fått så mange nye betydninger. 

(foto: flickr.com/takleven)
(foto: flickr.com/takleven)

Kongen går av: – Har formelt sett det øverste ansvaret i landet

– Jeg er den øverste lederen i statsråd og dermed ansvarlig for regjeringen, som igjen er ansvarlig for justisiministeren som er ansvarlig for politiet som er ansvarlig for ukulturen i politiet. Derfor blir det naturlig at jeg tar ansvaret sånn at ansvaret ikke blir flytende rundt i landet. Det er ingen tjent med.

Selv om Harald ikke har hatt noe å gjøre med rikets sikkerhet i sitt daglige virke, mener han selv at dette ikke bør ha noe å si.

– Det er lederens ansvar at ansvaret ikke pulveriseres. Det kan skape små ansvarpartikler som er farlig å puste inn, og da blir det mitt ansvar å påse at ingen uansvarlige får i seg ansvar.

Les hele saken.

Skjermbilde 2012-12-18 kl. 13.15.35

SE OGSÅ 5080 NYHETSKANALENS GJENNOMGANG AV ANSVARSÅRET 2012

 

 

DESEMBER:

Heldigvis hadde nyhetsåret 2012 spart det beste til slutt, nemlig en nyhetsmåned til etter november! I denne siste måneden, desember, har vi fått høre fra katolikker som mener at St. Lucia aldri dreit oppi lia. Det britiske kongelige fosteret sliter allerede med høye forventninger og Vågå-ordfører Rune Øygard gikk av, siden det å være ordfører ikke er forenelig med beskyldninger om dom.

Hvilke politiske motiver hadde Ingebrigtsen for samleiene for 7 år siden?

bilde
Frank Øvrebotn kommenterer.

Det er slike spørsmål vi må tørre å stille for å skjønne hva som egentlig foregår i Troms Ap nå. Bakteppet for det hele er nemlig en politisk maktkamp. Ingebrigtsen og jenta var politiske rivaler: De kjempet begge om topplasseringer på Aps liste. Ved å tilnærme seg den lovende AUF-eren for syv år siden – som Ingebrigtsen skjønte ville bli en farlig rival i fremtiden – fikk han det som han ville: Jenta er nå borte fra nominasjonslistene.

Slike spørsmål må være lov å stille. Hvis ikke, har jeg ikke noen spørsmål å stille.

Les hele saken

Konspirasjonsteoretiker: – CIA skjuler at verden gikk under 21. desember

Gjermundstad lurer også på hvorfor han fikk 4 identiske Vamp-CDer til jul, enda han aldri har likt Vamp. (foto:flickr.com/agate)
Gjermundstad lurer også på hvorfor han fikk 4 identiske Vamp-CDer til jul, enda han aldri har likt Vamp. (foto:flickr.com/agate)

Mens de fleste trakk et lettelsens sukk 21. desember i år – dagen da verden skulle gå under ifølge Maya-kalenderen – er det noen som hevder det gikk mye verre enn vi fryktet.

– Ikke nok med at verden gikk under, men de færreste av oss fikk det med seg. Folk har bare forsatt å leve som om de lever, forklarer Nils Åmodt Gjermundstad til 5080.no.

– Tegnene kan alle se. F.eks. så jeg et bilde på nettet, datert 21. desember av et flagg i Bergen. Flagget hang nesten rett ned, til tross for at det på blåste 7 sekundmeter vind på det tidspunktet. Dessuten har det skjedd noe med skyggen min. Det ser ut som jeg har kulemage, noe skyggen ikke viste før jul.

Les hele saken.

[youtube id=»UccDQdbhMHA» width=»600″ height=»340″ position=»left»]

HVA HUSKER DU BEST FRA 2012?

Sturle Vik Pedersen, reporter i 5080 Nyhetskanalen.

julaften2– Som journalist er det viktig å ikke huske for mye tilbake. Det gjør det vanskeligere å lage nyheter neste år. Hvor mange flått-oppslag hadde aldri blitt laget hvis Dagblad-journalistene kunne huske et år tilbake, eller bare noen uker? Derfor drikker jeg tungt på jobb for å utviske alle minner. Når saken går på luften, har jeg allerede glemt hva den handler om. Er det live, pleier jeg å improvisere. Hva var det forresten du spurte om igjen? Hvis det er det med drikkingen, så har jeg sagt at jeg sluttet for flere år siden. Alkohollukten stammer fra etterbarberingsvannet jeg bruker.