Fra Aftenposten-intevju med en av de Aftenposten-journalistene som faktisk var på Utøya. (skjermdump: aftenposten.no)

Folk må ikke sitte igjen med spørsmål om dekningen.

Da pressen i dag fikk adgang til Utøya for første gang siden 22. juli, vakte hendelsen stor oppmerksomhet i pressen. Vi mener at pressens brede dekning av pressens egen dekning har vært respektfull og god.

Mediene har et informasjonsansvar. Vi må huske på at 3. oktober er en av de største mediebegivenhetene i vår historie. Da skulle det bare mangle at vi ikke dekker den. Vi må for all del unngå at folk sitter igjen med spørsmål om hvordan dekningen var.

Redaktør i Dagbladet, Lars Helle, har hevdet at pressens adgang til Utøya ikke rettferdiggjør en presseetisk unntakstilstand. At Dagbladet fortsetter å dekke sine egne saker, er derfor et tegn på at de ikke bøyer seg for terroren.

Kongen av norsk presse, Per Edgar Kokkvold, har uttrykt stolthet over at norsk presse har klart å holde seg unna Utøya fram til nå. At vi før i dag bare har tatt bilder av øya med telelinser og helikopter, er noe som har blitt lagt merke til flere steder rundt om i pressenorge. Denne særpressenorske måten å opptre på, bør vi ta vare på.

Vi er så få pressefolk her i landet, hvert intervjuobjekt er en kollega og venn.