Atle Borgersen angrer på dagen i går. (foto:flickr.com/fetmano)

Vanskelig å kombinere fridag med innlevering.

1. mai våknet Atle Borgersen (32) på formiddagen med en dundrende hodepine etter en hard natt foran laptopen.

– Det begynte som en uskyldig drikkelek, men snart hadde det spunnet fullstendig ut av kontroll, forteller Borgersen.

Mannen hadde nemlig kvelden før satt seg ned med årsregnskapet for en siste finpuss før han logget seg på Altinn. Dessverre hadde han invitert noen venner bort på vorspiel før de skulle ut på byen.

Borgersen forteller at han våknet neste morgen med en betydelig fylleangst.

– Jeg tenkte at jeg skulle klare å sjonglere første 1. mai-feiringen med innlevering av selvangivelsen, men det gikk ikke helt som planlagt. Etter et par øl begynte vi å shote for hver sidelasting. Det ble ganske mange etterhvert.

Skatteetaten innrømmer at slike fyllefester er et betydelig problem.

– Vi forstår at man må drikke kvelden før en fridag, men det har vært en negativ utvikling i drikkekulturen forbundet med utfylling av den digitale selvangivelsen, og vi får veldig mange selvangivelser som ikke henger på greip, sier informasjonsdirektør Mona Wang.

– For eksempel ser vi stadig flere smilefjes på inntektsposten og gråtefjes på lån. Og romertall er visst på vei tilbake, forteller hun.

Skatteetaten vurderer nå tiltak for å bedre situasjonen.

– Vi ser på muligheten for en tilleggsfunksjon ved innlogging som heter MinPromille. Men inntil denne funksjonen er på plass oppfordrer vi alle brukere til å selv postere promillen sin under tilleggsopplysninger, avslutter hun og understreker at dette ikke en oppfordring om flere emoticons.