(foto: flickr.com/sonicsquirtgun)

Holder familiens tradisjoner i hevd

For familien Borgens katt, Muscat, handler julen om ritualer.

– Rett etter at treet er satt opp, må jeg dulte borti alle julekulene med snuten. Faller noen av dem ned, er det eier som må plukke dem opp og henge dem på igjen. Jeg tror ikke noen av oss kan tenke oss en jul uten dette, smiler katten.

Denne aktiviteten er imidlertid bare den første av mange ritualer Muscat må gjennom for at den skal komme i den rette julestemningen.

– Etter julekulene, er det glitteret som står for tur. Det må tygges på, klores på og dultes borti. Da merker jeg julestemningen på kroppen, og får behov for å frese. Ofte kan jeg høre at eieren min, Håkon, også får et behov for å frese.

Til slutt må Muscat klatre helt til toppen av treet i et virrvarr av fresing, mjauing og kloring. Dette fører til at hele treet velter.

– På lille julaften ringer jeg julen inn ved å prøve å fange stjernen i toppen av treet. Da mjauer jeg lenge og vel, så alle blir oppmerksomme på at treet velter, og at det er jul.

Selv om Muscat begynner å dra på årene, lar den det ikke gå utover juleforberedelsene.

– Nei, jeg holder på tradisjonene fra min mor. Helt det siste, gikk hun til angrep på julepynten, og hvert år ødela hun syv møbelsorter.