– Vi trenger åndelig føde like mye som annet føde, hevder Hauk (foto: flickr.com/andreassolberg)
– Vi trenger åndelig føde like mye som annen føde, hevder Hauk (foto: flickr.com/andreassolberg)

Denne artikkelen ble første gang publisert 2. april, 3990 f.Kr.

– Risting er minst like hardt som å jakte.

Helleristeren Hauk, kjent for sin allergi og illustrasjoner av dyr med horn, krever nå å få bli hjemme i leiren og riste når de andre går på jakt. Dette mener han vil gavne hele stammen.

– Når jeg lager et omriss i denne steinen av en elg, for eksempel, så øker det sjansene for at de klarer å fange en elg ute på jaktmarkene. Det er fordi… ja, det er ikke så lett å forklare, egentlig, forklarer han.

Det er både anstrengende og farlig å følge byttedyr over lengre avstander. Ikke bare er forflytningene svært krevende, både ulv og bjørn har tatt flere menneskeliv denne jaktssesongen. Hauk avfeier likevel at dette, eller hans høysnue, er grunnen til kravet.

– Alle kan jo fange et dyr, men å virkelig fange det – fange for ettertiden – til dét trengs det en virkelig mann. Helleristninger er viktig i alle samfunn. Bare se nede på kontinentet eller i Afrika, der er jakt uten ristninger helt utenkelig.

Flere av medlemmene i gruppen, mener at ristningene til Hauk ikke ligner på det de skal ligne på.

– Da jeg sa at at det så mer ut som to hjorter enn elger, svarte han at «Hvis det er hjorter for deg, så er det det det er.» Men egentlig synes jeg ikke det så ut som hjorter, heller. Mer to hunder med altfor korte haler, sier Måne (26).

Risting er hardt arbeid, ifølge Hauk. Minst like hardt som å jakte.

– Mange tror at jeg bare risser i steinen. Det er en myte. Jeg RISTER, og det er noe helt annet.

– Det er for det første ganske tungt å presse steinen mot hella. Ved første rist blir det bare en sånn hvit liten stripe. Og bare det å lage en tynn stripe er faktisk utrolig slitsomt, understreker den bleke unge mannnen, mens han drar sine tynne fingre gjennom luggen som stadig vekk detter ned i øynene på ham.

– Som gruppe vil vi vokse på at jeg skraper et omriss av dyr i denne steinen, avslutter den 22 år gamle risteren, som drømmer om en tilværelse hvor han kan riste i heller på heltid.