(foto: flickr.com/naturogungdom)
(foto: flickr.com/naturogungdom)

Denne artikkelen blir første gang publisert 15. desember 2109.

For siste gang?

Tusenvis av barn var samlet på Rådhusplassen Flytebrygge for å bivåne tenningen av lysene på julemosen. Mosen har som vanlig blitt kjørt ned fra Hardangervidda Nasjonalpark.

– Det er klart vi må få med oss dette, sier småbarnsfar Christian Undheim.

– Dette er kanskje en av de siste gangene man får oppleve tenning av julemose, fortsetter han.

Undheim sikter til de siste ukers oppslag om at drivhuset på Hardangervidda snart er tom for mose.

For de fleste nordmenn er det vanskelig å tenke seg en jul uten pynting av mose, og mange er redde for at den snart 80 år lange tradisjonen er i ferd med å dø ut.

– Det blir liksom ikke helt det samme når vi på julaften går rundt bestefars fotsopp, sier Eva Jørgensen som vurderer å kjøpe plastmose i år.

– Mosen hører julen til akkurat som vintertyfonene. Jeg kommer ikke i ordentlig julestemning før skypumpen uler rundt hushjørnene mens minstemann setter en stjerne i toppen av mosen, fortsetter hun.

Det finnes likevel håp, mener leder for organisasjonen Nåtiden i våre hender, Gjermund Zakariassen.

– Bevaring av organisk materiale er veldig på dagsorden i USA om dagen. Der har de opprettet egne parker for organisk materiale som mugg og kreftsvulster. Jeg håper denne trenden kan være avgjørende for utfallet av det kommende klimamøtet i Helsinki.

Om verdenslederne klarer å bli enige om en bindene avtale, vil framtiden vise. I mellomtiden står lille Frida (5) på Rådhusplassen Flytebrygge og beundrer julemosen:

– Når jeg blir stor skal jeg temme den og legge den i takrennen.