(foto: flickr.com/krdep)
(foto: flickr.com/krdep)

– Skal bli Europas mest jordnære region.

I dag kunngjorde ordfører Christine Sagen Helgø at Stavanger til neste sommer skal arrangere «And i Breiavann», verdens første og største jordnærhetsfestival. «And i Breiavann» skal både hedre og forvalte regionens ydmykhet.

– Jeg synes dette er helt naturlig. Vi har nylig gjort undersøkelser som viser at vi er en region som er verdensledende på ydmykhet, sett i forhold til velstanden vår. Målet er å bevise at rikdommen ikke har gjort oss mindre jordnære, snarere tvert imot, sier Helgø til 5080.no.

Det var ordføreren selv som kom på den beskjedne idéen, og den ble møtt med saktmodig, stående applaus i byrådsutvalget under et møte om det nyeste innen internasjonal byfestivalmote.

– Når man f.eks. leser Garborgs bondefortellinger, skjønner man at det er nærheten til jorden som har gjort Stavanger til en av Norges rikeste byer. Jordnærhet er arvesølvet vårt. På en måte er alle siddiser bare en and i en oljedam. Det reflekterer også festivalen, som vil bli stillest i verden for det store i det små, fortsetter hun, med henvisning til visen «And i Breiavann» av den lokale dikteren Ajax.

Det er nå bekreftet at festivalen åpner med en underdanig gratiskonsert, hvor Wien Filharmonika skal akkompagnere Sally Nilsson på blant andre «Eg e fydde på straen». Helgø vi limidlertid ikke kommentere ryktene om at Statoil skal fly inn selveste Robbie Williams for å synge «Eg e bare ein mann» i duett med Bjørn Eidsvåg.

– Det eneste jeg kan si nå, er at vi har store ambisjoner på vegne av vår egen ydmykhet. Vi skal ikke spare på noe. Innen 2020 skal vi bli Europas mest ydmyke region. Men det viktig for oss å påpeke at vi må være ydmyke på vår egen, helt spesielle måte. I prakis betyr det at sandvolleyball må med, på et eller annet vis.

Kommunen vil involvere både lokalt og internasjonalt næringsliv, i tillegg til hele befolkningen i jordnære prosjekter frem mot festivalen. Kvernavikå barneskole begynte allerede i dag, ved å vise sin takknemlighet overfor regiones naturressurser.

– Det var jordnærhet av beste merke da alle klassetrinnene ydmykt dyttet hver sin Volvo SUV på havet.